Fisk og skaldyr

Tre med fisk

Vi bør spise fisk mindst to gange om ugen, men præcis som med så meget andet vi bør, kan det være svært at finde inspiration, tid og overskud til at leve det ud i livet. I samarbejde med Maria Engbjerg, kvinden bag madbloggen ’Vanløse Blues’ giver vi dig her tre fiskeretter, som forhåbentlig kan puste ild i lysten til mere fisk …
af Cecilie Rubini (Opskrifter af: Maria Engbjerg) 23.02.2014

Vi ved det jo godt! - at fisk er sundt og godt for os. Og det smager jo dejligt, men når det eneste man kan finde på, når man står med hovedet i køledisken i supermarkedet om eftermiddagen, er at lave fiskefrikadeller og måske til nøds lidt dampet torsk, eller en lakselasagne nu og her, slipper lysten til den sunde omega-3-holdige spise hurtigt op. Forhåbentlig kan disse tre opskrifter give dig inspiration og lyst til at spise endnu mere fisk:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Salat med laks, spinat, æbler og sesam

Til 2 portioner skal du bruge:

4 store håndfulde babyspinat
250 g tilberedt laks
1 æble
2 spsk sesamfrø, gerne en blanding af hvide og sorte

Dressing:
2 spsk olivenolie
2 spsk æblecidereddike
2 tsk dijon sennep
1 tsk tørret dild
Havsalt og frisk kværnet peber

Sådan gør du:

Skyl og slyng spinaten.
Rør alle ingredienserne til dressingen sammen.
Skær æblet i små tern.
Anret spinatbladende i en stor dyb tallerken, og top med laks, æble og sesam. - Hæld dressing over og server.

---

Tandorifisk med spinat og gulerødder:

Tandoori masala er en lækker og smagfuld krydderblanding, der har sine aner fra Indien og Pakistan. Blandingen består af spidskommen, kardemomme, peber, nelliker, koriander, muskat, chili, ingefær og gurkemeje. I autentiske tandoori retter, er der en karakteristisk røgsmag, som stammer fra en meget varm, kegleformet ovn, Tandoor hedder den, og bruges til at stege kød og fiskeretter i.

Så avanceret er denne fiskeret overhovedet ikke. Den er såmænd bare lavet i et ganske almindeligt ovnfast fad, i en ganske almindelig ovn. Men smagen - den fejler altså ikke noget.

Du skal bruge:
600 g hvid fisk - kulmule, torsk eller kuller f.eks.
1 1/2 dl græsk yoghurt
2 fed hvidløg, fint hakket
1 spsk fint hakket ingefær
1 rød chili, fint hakket
saften af 1/2 lille citron
1 spsk tandoori masala
2 gulerødder
1 bundt forårsløg
2 store håndfulde spinat
Frisk koriander til pynt - og smag!
Havsalt og frisk kværnet peber

Sådan gør du:

Rør yoghurten med hvidløg, ingefær, chili, citronsaft, tandoori masala, salt og peber.
Skær fisken i portionsstykker. Bland fisken med yoghurt marinaden. Læg fisken i et ovnfast fad og lad den trække en times tid i køleskabet.
Snit forårsløgene fint på skrå og skær gulerødderne i små stave.
Anret gulerødder og forårsløg rundt om fisken.

Bag fisken og grøntsagerne i ovnen ved 175 grader i 15-20 min.
På en tallerken eller lille skål anrettes spinaten og fisken og grøntsagerne lægges oven på.
Drys med lidt frisk koriander og retten er klar til servering.

---
Spicy fishcakes og salat med mango, chili og cashewnødder:

Denne ret er både frisk og spicy i smagen.

- Chilien kan undlades eller erstates med finthakket peberfrugt, hvis der er børn eller sarte ganer i selskabet (dette er afprøvet og godkendt).

Fishcakes:

400 g torsk
1 rød chili
1 lille løg
1 æg
2 spsk rød karrypasta
2 spsk loppefrøskaller
1 lille bundt koriander
1 tsk salt

Tjek fisken for ben og skær den i mindre stykker.
Hak torskekødet, chili og løg fint i en minihakker.
Hak koriander fint. Rør æg, koriander, karrypasta, salt og loppefrøskaller i fisken.
Lad farsen stå i 10 min så loppefrøskallerne kan suge væden til sig.

Form farsen til flade kager og steg dem i kokosolie på begge sider til de er gyldne, ca. 2-3 min.

Salat med mango, chili og cashewnødder:

1 bakke økologisk babyspinat
1 mango - gerne grøn og umoden
1 rød chili
saften af 1 lime
1-2 spsk olivenolie
Havsalt
1 håndfuld koriander
1 håndfuld cashewnødder

Rist cashewnødderne på en tør varm pande.
Skyld og slyng spinaten.
Skær mangoen i tern, hak chilien fint og koriander groft.
Lav en marinade af limesaft, olivenolie og salt.

Fordel mangoen ud over salaten og hæld marinaden over.
Drys med chili, koriander og cashewnødder.

God fornøjelse!!

--- Alle opskrifter og billeder tilhører Vanløse Blues