Det skal du lave i haven i juni

I juni er der meget at gøre i haven. Du kan bl.a. pudse roserne af og få en ekstra blomstring eller plante to-årige planter og sikre næste års blomsterflor.

Tirsdag, 31. maj 2016 - 10:41 - af Nanna Louise Teckemeier / Foto: Kira Brandt.
 
I juni er der meget at gøre i haven, men husk også at standse op og nyde blomsterduften. Det er nemlig netop nu, mange af de blomstrende planter er på deres højdepunkt. Her har vi samlet en række grønne gøremål, du med fordel kan klare i haven i juni.
 

Puds roserne af

Har du roser i haven af den gammeldags slags, der kun blomstrer én gang, kan du ofte lokke dem til en ekstra blomstring igennem det, som englænderne kalder for ”deadheading”. Det betyder ganske enkelt, at man nipper de afblomstrede roser af med det samme, så der ikke kommer hyben på planten. Når planten sætter frø, frigøres signalstoffer, som forhindrer den i at sætte flere blomster. Men hvis du forhindrer den i at sætte frø, vil den i nogle tilfælde sætte gang i endnu en blomstring eller simpelthen blive ved. 
 
Du kan klippe blomsterstilkene af med en rosensaks, eller simpelthen nive fat om blomsten med fingrene (hvis rosens torne tillader det) og rive den af med et lille drej med håndleddet. Også mange andre blomsterplanter, som lupin, ærteblomst, fucsia og salvie, leverer flere blomster, hvis du ”deadheader”. Læs mere om roser her.
 

Plant to-årige

Tænk på næste års blomsterflor allerede nu og plant to-årige planter som fingerbøl, akeleje, kongelys, kæmpe natlys og studenternelliker nu. Så kan de nå at sætte grønne blade, inden efteråret kommer, hvor de vil visne ned – og derefter være klar til blomstring næste sommer.
 
Så dem i lave kasser eller potter, og plant dem ud på deres blivende sted, når de er store nok til at klare sig. Eller sæt dem i rækker i køkkenhaven og flyt dem til deres bestemmelsessted næste forår. Læs også om, hvordan du dyrker lupiner i haven.
 

Asiatiske fornemmelser i køkkenhaven

Prøv at føje astiatiske bladgrøntsager som pak choi, mizuna eller tatsoi til din køkkenhave. Den kødfulde og sprøde pak choi er god til wokretter, tatsois sprøde, runde blade kan bruges på samme måde som spinat, mens mizuna nærmest er en asiatisk pendant til rucola. Den har en skarp, frisk smag og vokser hurtigt, så du kan nå at høste flere gange fra samme plante. 
 
Juni er et perfekt tidspunkt at så disse varmeelskende asiater. Hvis man gør det tidligere på året, kan man nemlig risikere, at planterne går i blomst, hvilket går ud over bladenes spændstighed og smag. 
 
Mere grøn inspiration: Dyrk lækre babyleaves 
 

Flyt Sankt Hans-bålet 

Hvis jeres boligkvarter har samlet kvas til Sankt Hans-bålet igennem længere tid, så sørg endelig for at flytte bunken, inden I sætter ild til det. Smådyr som pindsvin og fugle flytter gerne ind i kvasbunkerne, hvor de bygger huler og reder - og de og deres unger kan blive brændt levende, hvis der uden varsel bliver sat en tændstik til deres hjem. Ved at flytte kvasbunken på båldagen, giver man dyrene en chance for at undslippe flammerne. 
 
 
 

Læs mere om:

Læs også:

Haven i maj