Rengøring og husholdning

10 klassiske strygefejl, du begår

Nanna Louise Post Larsen 19.03.2015
/ Foto: Mette Wotkjær
Slip af med grimme folder og krøllede skjorter uden at miste pusten helt! Vi gør op med de 10 mest almindelige strygefejl og guider dig til at forvandle tiden bag strygebrættet til en leg!

Strygning står ikke altid øverst på listen over sjove gøremål, og det er ofte en sur tjans, der skal overstås i en fart!  Vi gør op med de 10 mest gængse strygefejl, så du kan opnå bedre strygeresultater og både lette og forkorte strygeprocessen.

1. Du haster dig igennem strygningen
Har du bestemt dig for, at tøjet skal stryges, kan du lige så godt gøre det ordentligt. Sæt derfor ordentlig tid af, og glæd dig over, hvordan de mest krøllede bluser og bukser i et snuptag forvandles til velstrøgede tekstiler.

2. Du glemmer tøjets strygeanvisninger
Tøjets indsyede strygeanvisninger er der af en årsag. Prikkerne indeni strygesymbolet på tøjets vaskeanvisning angiver, hvor tøj temperatur du bør stryge tøjet ved, og det bør du rette dig efter, hvis du vil undgå dårlige resultater og lugten af overophedede tekstiler.

3. Du stryger meget tørre tekstiler
Krøllerne på dit tøj er lettere at stryge væk, hvis tekstilet er en smule fugtige. Gør det til en vane at stryge dit tøj, så snart tøjet er færdigt i tørretumbleren. Alternativt kan du bruge en vandspray eller den indbyggede sprayfunktion i strygejernet til at blødgøre et lille område af tekstilet, før du stryger det.

Læs også: Undgå sølvfisk på badeværelset 

4. Du gemmer de fine bluser til sidst
Du kan få strygeprocessen til at glide en del lettere, hvis du stryger de finere tekstiler først ved lav temperatur. Derefter kan du sætte temperaturen op og begynde at stryge kraftigere tekstiler såsom bomuld.

5. Du giver fuld gas på temperaturen
Hvis tøjet er lavet af blandingstekstiler, bør du altid indstille dit strygejern til en temperatur svarende til, hvis du skulle stryge fine tekstiler. På den måde undgår du at overophede tekstilet og ødelægge de fine strukturer i tøjet.

6. Du undgår vand fra hanen
Modsat tidligere tiders mere primitive strygejern, fungerer vor tids strygejern upåklageligt med almindeligt vand fra hanen. Medmindre vandet i dit lokalområde er ekstremt hårdt, behøver du derfor ikke at bruge destilleret vand, når du stryger dit tøj, og i så fald kan du nøjes med at mikse vandet fra hanen med 50 % destilleret vand.

FÅ FLERE GODE TIPS TIL BOLIGEN OG HAVEN MED ISABELLAS!

7. Du glemmer at rengøre dit strygejern
Husk at rengøre dit strygejern fra tid til anden. Så undgår du fastbrændte tekstilrester eller andet, der kan ødelægge jernets strygeflade og i sidste ende efterlade pletter og mærker på dit tøj. Der findes flere skånsomme rengøringsmidler på markedet, som sikrer en effekt rengøring og samtidig skåner jernets strygeflade og inderste mekanismer.  

8. Du opbevarer strygejernet med vand i
Sørg altid for at tømme strygejernets vandbeholder, før du pakker det sammen og gemmer det bagerst i skabet. På den måde undgår du, at strygejernet lækker, og vandet strømmer ind i strygejernets enkeltdele og beskadiger dem. Desuden kan det gamle vand få jernet til at kalke til, hvilket vil få strygejernet til at efterlade grimme kalkpletter på dit tøj.

9. Du stryger, selvom tøjet ikke er rent
De fleste har prøvet at skulle til et arrangement og i gru opdage, at yndlingsskjorten har en lille, diskret plet. Selvom det er fristende at give skjorten en hurtig tur med strygejernet og håbe på, at ingen ser pletten, når musikken spiller, så er det et absolut no-go! Stryger du dit tøj, selvom det er snavset, risikerer du at stryge pletterne fast, så de aldrig kan vaskes af igen, og så får du aldrig yndlingsskjorten på igen!

10. Du folder tøjet, før det er afkølet
Husk altid at lade det nystrøgede tøj afkøle, før du lægger det sammen. Folder du tøjet, før det er afkølet helt, vil strukturerne trække sig sammen igen, og tøjet vil krølle. Du kan med fordel lade kjoler, bluser og skjorter afkøle på bøjler, mens bukser kan afkøle ufoldet på strygebrættet eller andre vandrette flade.

Læs også: Undgå mus i boligen

Vær med på moden, samtidig med at du spare penge, med en rabatkode fra Zalando! Men en rabatkode får du store besparelser og kan vælge lige præcis det du drømmer om! –Find din rabatkode her rabatkoder zalando