Guide: Denne temperatur skal du vaske tøj ved

De fleste vaskemaskiner har muligheden for at vælge vaskeprogrammer, der vasker tøjet ved alt lige fra 0 grader til 90 grader. Men hvad skal man vælge, hvis man vil være sikker på, at tøjet er rent og fri for bakterier, når vaskemaskinen er færdig.

Forbrugerrådets hjemmeside tænk.dk anbefaler, at man som udgangspunkt vasker sit vasketøj sådan her:

  • 15-20 grader: T-shirts, bluser, bukser og tøj, som du normalt ville vaske ved 30-40°C. Medmindre tøjet er meget beskidt eller du har haft tøjet på, mens du var syg.
  • 30-40 grader: Vurder, hvor snavset tøjet er. Skru eventuelt ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

  • 60 grader: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.
  • 90 grader: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra for eksempel opkast, diarré eller som du har gjort rent med på toilettet.

Dræb bakterier og støvmider ved høje grader

Hvis man vil være sikker på at komme bakterier og støvmider i tøjet til livs, så skal man vide, at nogle dør ved 60 grader, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 80 grader.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man for at få dræbt bakterier og støvmider skal følge deres anbefalinger for tøjvask.

60 grader: Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende.

Hvis en person i din familie har eksempelvis lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe, så anbefales det at vaske ved 60 grader. Hvis du er syg, er det derfor en god idé at tage tøj på, som kan tåle at blive vasket ved 60 grader, så du undgår at smitte andre i familien.

Mindst 80 grader: Har du pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urinpletter på tøjet anbefales det, at du vasker på mindst 80 grader.

Koldere vask skåner miljøet

Der er dog en del at vinde – både for pengepungen og miljøet – hvis man skruer lidt ned for temperaturen, når man skal vaske sit tøj.

Det anbefales naturligvis at man følger vaskeanvisningen i tøjet, men ofte kan du sagtens vaske koldere og spare energi, hvis ikke dit tøj er for beskidt.

TIP Bruger du ofte koldvandsvaskemidler, så anbefales det, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved minimum 80 grader. Brug vaskepulver til hvid vask, som indeholder blegemiddel. Det fjerner bakterievækst i vaskemaskinen og forebygger dårlig lugt.

Skruer du ned til 15 eller 20 grader i stedet for en almindelig kulørtvask på 30-40 grader, så skåner du miljøet.

Brug særligt vaskemiddel til kold vask

Det eneste, man dog skal være opmærksom på, er, at en koldere vask kræver det vaskemiddel, der kan opløse fedt og snavs ved lavere temperaturer. Og så er det vigtigt at understrege, at bakterier ikke dør, hvis man vasker med koldere vand. Heller ikke hvis man bruger særligt vaskemiddel til koldt vand.

Kilde tænk.dk