Rengøring af ovn og mikroovn
Rengøring og husholdning

Sådan rengør du nemt din ovn og mikroovn

Trine Gjerlevsen 9.01.2023
/ Foto: Lene K.
Bare tanken om at rense ovnen, kan virke snavset og besværlig. Men det behøver slet ikke at være et heldagsprojekt at rengøre ovn eller mikroovn – og så kan du helt uden brug af kemi få et skinnende rent resultat.

At rengøre ovnen og mikroovnen virker både kedeligt, uoverskueligt og umuligt. Men så slemt er det faktisk slet ikke. Læs her, hvordan du nemt og uden kemi slipper af med snavs og madrester og får en skinnende ren ovn og mikroovn.

Denne guide er til ovne med almindelig glat emalje. Har du en selvrensende ovn med ru emalje, må den ikke udsættes for brun sæbe eller ovnrens.

Det skal du bruge til at gøre ovnen ren:

 • Fast brun sæbe
 • Handsker
 • Klude
 • Vand
 • Opvaskemiddel

Sådan gør du nemt ovnen rent uden kemi

 1. Tag handsker på, og smør et lag brun sæbe på emaljeoverfladerne. Har du beskidte og fastbrændte bradepander eller ovnplader, kan de også få en tur med den brune sæbe.
 2. Sæt ovnen i gang på 100 grader.
 3. Sluk så snart sæben begynder at boble, og lad ovnen køle ned.
 4. Når ovnen er kold nok, vask sæben af med vand.
 5. Dæk glasruden med en klud med opvaskemiddel i 30 minutter.
 6. Tør glasset efter med en fugtig klud, når snavs og skidt er opløst.

TIP: Du behøver ikke bruge særlig meget sæbe – selv et tyndt lag er nok. Bare alt skidtet er dækket.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Rens din mikroovn med damp

Den mest effektive måde at rengøre sin mikroovn på er ved at damprense den. Helt enkelt skal du skabe damp vha. vand, der koges op, og som så løsner de madrester, der nu måtte være. Dette kan gøres på flere måder, og de er alle helt enkle. Vi giver dig her tre forskellige måder at damprense din mikroovn på. 

3 måder du kan rense din mikroovn med damp på

Damprens med citron

Citron dufter skønt, og sikrer dig en ren mikroovn. Halvér en citron, og læg den ene halvdel i en skål, der er halvt fyldt med vand. Husk at tjekke, om skålen kan tåle at komme i mikroovnen. Sæt skålen i mikroovnen ved høj varme i 3-5 minutter, eller indtil vandet koger, og vinduet dugger til. Lad herefter skålen stå i mikroovnen i 5-10 minutter, så dampen kan løsne madresterne. Mikroovnen skal fortsat være lukket. Tør efter med en klud eller et viskestykke.

Damprens med en klud

Gør en klud våd, og læg den i mikroovnen i 3-5 minutter ved høj varme. Lad herefter kluden ligge i 5-10 minutter, og brug den så til at tørre madresterne af med. Dampen fra kluden sikrer, at du nemt kan tørre madrester og skidt væk.

Damprens med køkkenrulle

Dette er det samme princip som med kluden. Gennemvæd et foldet stykke køkkenrulle med vand, og kom det i mikroovnen. Køkkenrullen skal have ca. 1. minut i mikroovnen, før den producerer damp. Sluk derefter for mikroovnen. Lad køkkenrullen ligge i 5-10 minutter i den lukkede mikroovn, og tør herefter mikroovnen af med den våde køkkenrulle.  

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.