Hængeplanter
Stueplanter

Guide til indendørs hængeplanter

af Christina Riis. 21.02.2023
Foto: Martin Panduro, Winnie Methmann, Kasper Kamuk.
Hængeplanter er geniale, når du vil have junglestemningen lidt op i højden: Få vores anbefalinger til indendørs hængeplanter, tips til ophæng og råd om pasning!

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Med hængeplanter i højderne udnytter du pladsen i dit hjem til fulde. Det fungerer enormt dekorativt samtidig med, at du sparer plads i vindueskarme og på andre overflader, hvor du måske allerede har en masse potteplanter stående i forvejen. Og så giver det dig muligheden for at nyde en anden slags planter, end du måske er vant til – eller på en ny måde!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Her får du vores bud på de mest velegnede planter til ophæng i loftet eller højt på en hylde. Du får også vores tips til kreative planteophæng og til genial vanding af planter i højden!

Hængeplanter til hjemmet

Nogle planter egner sig bedre end andre til de højere placeringer, og nogle kan både fungere som stående potteplanter og som hængende, alt efter størrelsen. Fx kan en væddeløber godt fungere som hængeplante, hvis dens blade er blevet lange, og især hvis den har sat små nye skud på lange stængler. Men som ny plante kommer den bedre til udtryk i en vindueskarm eller lignende.

Omvendt kan de fleste hængeplanter bindes op til oprejst vækst, fx omkring en mospind eller en bøjle, der kan støtte dens vækst. Du kan fx finde større eksemplarer af guldranken, der sælges opretstående omkring en mospind. Men guldranken er mindst lige så flot, når den får lov til at hænge frit og vokse vildt!

Hvis du elsker planter, så kender du måske til den pladsmangel, man hurtigt udfordres af, når man har planter stående på alle overflader og i alle hjørner. Udnyt pladsen til fulde ved at placere hængeplanter i højden, større stueplanter på gulvet, og almindeligt ranke stueplanter i middelhøjde.

Her får du vores bedste bud på de flotteste indendørs hængeplanter!

Hængeplanter

  • Purpurblad
  • Guldranke
  • Hjerteranke
  • Voksblomst (Hoya)
  • Efeu
  • Måneskin
  • Væddeløber
  • Kaffesladder/zebrablad/vandrende jøde
  • Schweizisk osteplante/monkey plant (Monstera Adansonii)
  • Nyrebregne
  • Hængefigen
  • Fiskebensplante (Maranta leuconeura)
  • Ampelfakkel

Kaktusser/sukkulenter

  • Perler på snor
  • Æselhale/hængende mexicansk stenurt
  • Misteltenkaktus

TIP: Plant så vidt muligt kaktusser og sukkulenter i uglaserede lerpotter, som kan absorbere fugt i jorden. Plastikpotter eller glaserede lerpotter holder bedre på fugten, og det kan få planten til at rådne ved overvanding.

Fire forskellige planter, der er gode som hængeplanter
  1. Schweizisk osteplante: Foretrækker en lys placering uden direkte sol. Skarpt sollys vil blege bladene. Planten vil hellere tørre ud mellem vandinger, end den vil overvandes. Så vand først, når du kan mærke, at jorden er tør. Gule blade plukkes forsigtigt af, så nye kan komme til. Planten vokser hurtigt, så du har en flot, eksotisk hængeplante inden længe!
  2. Purpurblad: Bliver mere lilla, jo lysere den står, men tåler ikke direkte sollys. På mere skyggefulde placeringer vil den få lysegrønne/lyselilla blade, og hvis den ikke får nok lys, vil bladene visne, og planten vil blive ranglet. Den vokser hurtigt og er nem at stiklingeformere, hvilket kan være gavnligt for at undgå, at den bliver ranglet. Beskær den, når stænglerne er for lange, og sæt stiklingerne i vand, indtil de har dannet rodnet og kan plantes i en ny potte. Du kan også plante dem hos moderplanten for at få en tættere vækst.
  3. Perler på snor: Sukkulent, der opbevarer væske i perle- eller ærtelignende vækster på lange ranker. Derfor kan den klare sig længe uden vanding, og dens største trussel er overvanding. Den står bedst i porøs jord (fx kaktusjord) i en potte med drænhul, så overskydende vand kan løbe fra. Planten skal have så meget lys som muligt, og den skal vandes nedefra for at undgå råd. Vand den, når "perlerne" i toppen begynder at virke udtørrede.
  4. Voksblomst: Findes i flere sorter. Den tåler ikke træk eller direkte sollys, men vil gerne have meget indirekte lys. Hvis den trives, kan du være heldig, at den sætter blomster. De tykke blade holder på væsken, så den tåler ikke overvanding og vil gerne tørre ud mellem vandinger. Derfor kan du mærke på bladene, at de er slappe, når den mangler vand - og det er jo smart, hvis du har den stående højt og ikke kan mærke i jorden!

Sådan laver du planteophæng

Der er faktisk mange måder, du kan lave planteophæng på. Prøv dig frem, og leg lidt med nogle forskellige udtryk og planter. Her får du lidt idéer.

  • Du kan købe mange forskellige planteophæng, fx her, men det er lidt sjovere at lave selv. Og så er det ret simpelt! Du skal bare bruge noget snor, en saks og den potte, planten skal være i. Du kan finde en guide her.
  • Når du har købt eller lavet dit planteophæng, kan du fx hænge planten i en gardinstang eller en anden form for stang eller rør, du allerede har siddende, eller som du monterer i væggen eller loftet. Det kan være en god måde at få noget dekorativt ud af noget, der ikke ligefrem er flot, som eks. vandrør.
  • Du kan selvfølgelig også bare sætte dine hængeplanter øverst på en reol, eller sætte hylder op under loftet, hvor du alligevel ikke får brugt vægpladsen. Så kan du lade et grønt vandfald af plantevækst hænge frit ud over kanten.
  • Lav en plantevæg! Sæt et rionet op på væggen og lad forskellige hængeplanter kravle på det - som et levende vægmaleri. Du kan fx komme planterne i potteskjulere beregnet til altaner, så de har en krog monteret på. Eller du kan hænge planterne på med s-kroge i dit foretrukne planteophæng - så er de lige til at tage af og vande, og du kan nemt rykke rundt på dem for at ændre udtrykket i din plantevæg!
  • Uanset hvilken metode, du har brugt til dine hængeplanter, kan du hjælpe dem med at kravle rundt og sprede junglestemning. Hvis du sætter små selvklæbende knager på væggene, kan planternes stængler holdes oppe på dem, og du kan styre, hvor de skal krybe henne - fx oppe under loftet!
  • Hæng en rundstok op i loftet, fx over spisebordet, og hæng dine planter på.
  • Se flere kreative idéer til indretning med planteophæng her!

Beskæring af hængeplanter

Hængeplanter kan nemt komme til at se ranglede ud, hvis ikke du beskærer dem. Beskær dine hængeplanter, når de bliver for lange, eller bladvæksten ikke længere er så tæt, som du ønsker.

Du kan med fordel bruge de afskårne stykker til at stiklingeformere og sætte ned i moderplantens potte, så planten bliver mere fyldig. Du kan også vælge at lave helt nye planter af stiklingerne – jo flere hængende planter, jo bedre!

Generelle tips til hængeplanter

  • Hængeplanter, som fx guldranke, vil ofte få mindre blade, jo længere ud på stænglen, de forekommer.
  • Generelt vil klatreplanter ofte producere større blade, hvis de har noget at vokse op ad.
  • Det kan betale sig at vælge planter, der ikke kræver for hyppig vanding, hvis planterne hænger steder, der er besværlige at komme til. Her vil sukkulenter og kaktusser være gode!
  • Du kan nemt komme til at glemme at vande de planter, der står i højden, og det kan også være svært at nå derop. Et tip er at vande med isterninger!

TIP: Vand med isterninger! Læg en eller flere isterninger op i din plante, så slipper du for at stå og bakse med vandkanden eller rende frem og tilbage med potterne. Isterningerne smelter langsomt, så rødderne kan nå at absorbere lige akkurat den mængde væske, de har brug for, så prøv dig frem!

Foto: Anita Lindberg.