Karklude kan indeholde mikroplast
Tips & tricks

5 ting, der indeholder mikroplast - og hvordan du undgår det

Tekst: Thea Lind Thomsen Foto: Karna Maffait. 6.02.2024
Mikroplast er bittesmå partikler, der stammer fra mange af de ting, vi omgiver os med i hverdagen. Vi guider dig til at mindske udledningen af mikroplast i naturen.

Vil du begrænse mikroplast i hverdagen, kan du begynde med at rette din opmærksomhed mod, hvor i dit hjem du har det. Her deler vi en håndfuld tips, så du kan tage små, grønne skridt mod en mere miljøvenlig livsstil.

5 tips til at begrænse mikroplast

  1. Først og fremmest er det effektivt, hvis vi nedsætter vores forbrug. Mikroplast findes i alt fra sko og tøj til maling og plejeprodukter, men også transporten af produkterne udleder plastik i naturen.
  2. Det er nok ikke længere en hemmelighed, at skuresvampe og vaskeklude kan afgive mikroplast. Der findes masser af alternativer, som er skånsomme over for miljøet, fordi de ikke indeholder plastik og er komposterbare.
  3. Køb og gå kun i tøj, der er lavet af naturmaterialer, for eksempel uld, bomuld, hør og silke. Syntetiske tekstiler afgiver mikroplast, når du vasker dem. Og jo mere slidt tøjet er, jo mere plastik udleder det.
  4. Gå efter Svanemærket og EU-blomsten, når du køber plejeprodukter. Det sikrer nemlig, at cremerne og makeuppen er produceret under skrappe krav og ikke må indeholde mikroplast.
  5. Måske du allerede samler affald op i naturen, når du ser det, hvis ikke er det et sted, hvor du kan gøre en stor forskel. På den måde sikrer du nemlig, at det ikke nedbrydes til mikroplast.

 

Vidste du, at...

… vi danskere skilte os af med 81.000 tons elektronik i 2020? Heriblandt mobiltelefoner, kummefrysere og computere. Det var hele 23.000 tons mere end i 2016, så det er ikke nogen hemmelighed, at vi smider mere og mere ud. For at komme det til livs kan vi forsøge at reparere frem for at skrotte og holde os fra at købe uholdbare produkter, men i stedet god kvalitet.

Kilde: Tænk

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.