10 gode blomster til tørrede buketter

Det er skønt med friske blomster i boligen, men det er svært at undgå at blive en lille smule ærgerlig, når blomsterne i den fine buket begynder at hænge med hovederne, og til sidst må lade livet til skraldespanden. 

Vil du nyde din buket i længere tid, kan du vælge af lave den af udvalgte blomster, der er yndige, både imens de er friske, og når de efter noget tid er tørret ind. Alt efter hvilke blomster du vælger, vil din buket blive ved med at sprede både duft og farve i boligen længe efter, den er tørret ind. Her kan du læse, hvilke blomster der egner sig til at blive tørret, og hvordan du gør.

Skal dine tørrede blomster i rammer? Se vores guide her!

Sådan tørrer du din buket

Jo lavere fugtindhold en blomst har, jo nemmere er de at tørre, og blomster med meget lidt fugt i stængler og hoveder holder generelt også bedre på farven under tørring. Blomster med høj fugtighed, og som er meget våde i stilken, vil typisk rådne i stedet for at tørre ind.

Du kan tørre din buket på to måder. Enten kan du tørre blomsterne, før du samler dem i en buket, eller du kan tørre hele den friske buket i en vase. Vælger du sidstnævnte metode, skal du blot lade din buket stå i en vase med vand, indtil den tørrer ud, og herefter fjerne vandet, skære det nederste af stilkene og putte buketten tilbage i en vase uden vand.

Læs også: Få afskårne hortensia til at holde længere

Vil du i stedet først samle din buket, efter blomsterne er tørre, kan du hænge de friske blomster til tørring med hovederne nedad på en snor i loftet. Rummet du bruger til tørring skal helst være tørt og mørkt - fx en garage eller en kælder. Denne metode er især god til mere fugtholdige blomstersorter.

Blomster med højt fugtindhold tager generelt længere tid at tørre. Bliver du utålmodig, kan du give blomsterne en tur i ovnen ved svag varme og lågen på klem. Tørretiden afhænger af blomstersorten, men blomsterne er som udgangspunkt færdigtørrede, hvis bladene rasler, når du rører ved dem.

TIP: Efter blomsterne er tørre, kan du sprøjte dem med en lille smule hårlak. På den måde vil din buket holde en fin farve endnu længere.

Hvordan farver man tørrede blomster?

Det er kun tørrede blomster i lyse nuancer, der egner sig til at blive farvede. Du kan med fordel farve dine blomster, inden du tørrer dem ved fx at sætte brudeslør i vand tilsat frugtfarve eller farvepasta til madvarer. Du kan også farve de tørrede blomster med farvepasta, men så skal du have fat i en mere krads udgave. 

10 blomster og planter du kan bruge i tørrede buketter:

Se også: Sådan presser du blomster