Buketter & kranse

5 søde idéer med kristtorn

af Bente Halkjær 8.11.2021
Foto: Kira Brandt.
Med sin røde og grønne farve er kristtornen en populær plante her i juletiden. Vi giver dig fem idéer til kreativ pynt med de smukke grene.

Kristtorn er en pragtfuld grøn plante, som især er populær i England og USA, hvor den er et must i julens dekorationer. Herhjemme er den mindre udbredt, og det er egentlig en skam, for i vintermånederne er kristtornen særligt iøjnefaldende på grund af de skin­nende røde frugter. Også bladene på kristtorn er karakteristiske med den bølgende form og de takkede spidser.

Vigtigst af alt er farverne. De grønne og røde farver hører julen til, og derfor er kristtorn oplagt at inkludere i årets juledekorationer. På billedet foroven kan du se en helt enkel idé, hvor krisstornen blot står i en vase med vand. Alligevel er den enormt flot og julet. Vi har samlet fire yderligere idéer med kristtorn, så du kan få den smukke plante ind i dit hjem og skabe en skøn julestemning.

5 søde juleidéer med kristtorn

Du kan gøre dine gaver særligt fine og personlige ved at sætte en lille kvist kristtorn ind under gavebåndet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kristtorn har tykke, læderagtige blade, der holder sig flotte i lang tid. Derfor er de per­fekte til kranse, som ikke får vand.Sådan binder du en krans af kristtornVælg en halmkrans i den ønskede størrelse.Klip blade og frugter til, så der er et stykke stilk på hver.Vikl vindseltråd nogle gange rundt om kransen, så den er fastgjort. Herefter binder du bladene enkeltvis på kransen. De skal lægges tæt hen over hinanden og pege samme vej – husk også at komme godt ned omkring siderne, så kransen bli­ver flot og tæt.Bind frugter på mellem bladene – er det vanskeligt at få dem til at sidde fast, kan du lime dem på med limpistol til sidst.Når du kommer frem til samlingen, laver du en flot og usynlig lukning ved at skubbe de sidste stæng­ler ind under kransens første blade.Vikl vindseltråden nogle gange om kransen, inden du klipper den af.Bind til sidst en snor eller et bånd i kransen til ophæng.
Prøv at vikle mos omkring kristtornens stilk, og form det som en kugle. Vikl herefter vindseltråd omkring, så formen holdes. Spray mosset regelmæssigt med en vandforstøver. Du kan også finde andre kreative idéer med mosbolde her.
Brug kristtorn til at pynte dine stofservietter med til jul. Det er nem og fin pynt.