Driv hyacinter i potter og glas

Det er ikke for tidligt at gå i gang med juleindkøbene. Drømmer du om smukke hyacinter til jul, som du selv har drevet frem, er det nemlig allerede i slutningen af september måned, du skal i gang.

Sådan driver du hyacinter i potter og glas

Løgene kan plantes i potter med sandblandet jord eller drives frem på glas, så det også giver mulighed for at følge med i røddernes udvikling. Hyacintglassene fyldes med vand, hvorefter løgene placeres. Det er vigtigt, at der er et ganske lille mellemrum mellem løg og vand – på den måde undgår du, at løgene rådner, og samtidig vil rødderne hurtigt komme i forbindelse med vandet. 

Hyacinterne har nu brug for at stå køligt, og det ideelle sted er mellem vinduer og forsatsruder, men da denne placering efterhånden er en sjældenhed, er det nødvendigt at finde en anden kølig plads, hvor temperaturen er omkring 10° – det kan fx være i et skur eller en kælder. Der er brug for mørke omkring spidsen af løget, og det ønske kan du nemt opfylde ved at lave et kræmmerhus, som du sætter over løget.

Mere grøn inspiration: Få dine hyacinter til at holde længere med disse 5 tips

I løbet af kort tid begynder rødderne at vokse, og når toppen begynder at lette på ”hatten”, kan du tage kræmmerhuset af og tage planten med ind i stuen. Toppen kan være en anelse gullig på grund af det manglende lys, men når planten kommer med indenfor, bliver blade og knopper hurtigt grønne. Nu kan du nyde de flotte hyacinter, og du får glæde af dem i længst tid, hvis du stiller dem køligt om natten, og når du ikke er hjemme.

Plant hyacintløgene ud i haven til næste år

Der kommer sædvanligvis en enkelt blomsterstængel med et væld af blomster, men undertiden dukker der et blomsterskaft mere op. Når blomsterne er visnet, klipper du stænglen af, men det er vigtigt, at du lader bladene sidde, hvis du senere vil plante løget ud i haven.

Læs også: Det betyder blomsterne i din buket

Løget bruger mange kræfter under drivningsprocessen, så mange vælger at kassere det efter afblomstring. Vil du gerne prøve at plante løget ud i haven, så det kan blomstre igen, skal du passe det med vand og næring, og du kan med fordel placere planten lidt køligere. Når vi kommer hen på foråret, kan du plante løget ud i haven, og det vil blomstre igen det efterfølgende forår.

Blomstringen bliver typisk noget mere sparsom, idet der er langt færre blomster på stænglen, end da du drev løget i blomst. Dette minder faktisk mere om den oprindelige, naturlige blomstring hos hyacinten, for den helt overdådige blomstring skyldes forædling.

Vælg de rigtige løg

Når løgene skal drives frem indendørs, skal du gå efter såkaldte præparerede løg, der har fået en behandling, så de kan blomstre flere måneder tidligere end normalt. Du kan altså godt drive hyacinter indendørs fra løg, som ikke er præparerede, men de vil ikke kunne nå at komme i blomst til jul.