Amaryllis: 5 tips til julens smukke ridderstjerne

Den smukke ridderstjerne er ikke til at komme udenom. Det imponerende løg forvandles i løbet af et par uger til en vidunderlig plante med de prægtigste blomster. Den pynter både som løg i potter eller som overdådige afskårne blomster.
 

Ridderstjerne, fire verdenshjørner eller amaryllis?

Ridderstjerne kaldes også fire verdenshjørner og forveksles ofte med amaryllis. Det korrekte botaniske slægtsnavn er Hippeastrum, og disse har deres oprindelse i de subtropiske og tropiske dele af Nord- og Sydamerika. Tidligere var deres botaniske navn Amaryllis, men navnet er ændret til Hippeastrum.
 

Dyrk selv din ridderstjerne – allerede nu

Ridderstjerne forhandles fra efteråret, hvor det er muligt at købe dem på løg i potter eller som snitblomster. Du kan dog også vælge kun at erhverve dig de store løg, der sagtens kan være over 10 cm i diameter. Løgene planter du i potter med god pottemuld, og du kan evt. lægge lidt grus eller småsten i bunden, så der er et godt dræn og tyngde til at holde den tunge blomst oprejst. Du skal desuden gå efter en potte, der er rimelig i størrelsen, så den kan bære den høje blomst. Plant løget, så den øverste tredjedel er over jorden. Vand herefter jorden godt igennem. 
 
Indtil løget begynder at skyde, er det ikke nødvendigt med så meget lys. Men så snart du aner den grønne knop, er det en fordel at placere potten lyst og vande planten jævnligt. Vand kun, når jorden så småt er tørret ud, da for meget vand vil få løget til at danne blade samtidig med blomstringen og dermed tage for meget af opmærksomheden. I løbet af nogle uger strækker blomsterstanden sig, hvorefter de betagende blomster folder sig ud. Der er ofte fire blomster på det bladløse skaft, men der kan også være flere. Nogle løg sætter blot en enkelt blomsterstængel, mens andre udvikler to eller tre.
 
Kom i ægte julestemning: 5 fine juledekorationer
 

Sådan genbruger du løget – år efter år

Bladene begynder ofte først at bryde frem, når blomstringen er til ende. Hvis du vil genbruge løget, er det vigtigt at dyrke det videre som en almindelig potteplante med lys og vand, indtil det kan stilles ud i haven. Har du ikke en have, men må beholde løget indenfor, skal du sørge for at gøde det fra slutningen af marts frem til august med almindelig flydende blomstergødning, så det kan samle energi nok til den kommende blomstring. Løget har brug for mindst otte måneders vækst, før det er klar til at danne en ny blomsterstand. De visne blomsterstande kan klippes af så langt nede som muligt, medmindre du ønsker, at der skal dannes frø.
 

Lad planten hvile fra august

Når al fare for frost er drevet over, kan du stille planten ud i haven, hvor den skal passes med vand og gødning. Det nemmeste er at plante løget ud i havejorden, så du ikke skal tænke på pasning resten af sommeren. I løbet af august er det tid til at give planten en hvileperiode, så den atter kan blomstre. Hvileperioden skal være på otte uger eller mere, før løget er klar til at udvikle blomster. Du skal lade planten være i fred, så rødder og det yderste af løget bliver tørre, og du skal derfor hverken vande eller gøde den. I november er det igen muligt at begynde at drive løget i blomst, og hvis der er behov for det, kan du omplante løget i ny jord i en større potte. Genoptag vandingen, og en ny sæson kan snart begynde.
 

Se her, hvordan du laver julens smukkeste buket med ridderstjerne, og få flere blomstrende tips: