Havekalender | Uge 35
I haven høster vi videre og sensommeren står for døren — men det betyder ikke, at der ikke er plads til at så en smule og lægge næste års løg — se bare denne uges tjekliste.
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 35
Tjeklisten:
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
- Høst hyben
- Så årets sidste salat
- Høst aromatiske teurter
- Læg forårsløg
- Pluk de første sommeræbler
Høst hyben
Det er hybentid, og de farverige frugter kan plukkes til dekorationer eller syltning. Alle hyben kan i princippet spises, men nogle er bedre end andre. Rynket rose, Rosa rugosa, har nogle af de bedste spisehyben, som man godt kan nyde, selv om planten er en invasiv art i naturen. Æblerose, Rosa rubiginosa, og hunderose, Rosa canina, har også gode hyben, og breder sig ikke så aggressivt. Hyben er fulde af både A-, B-, C- og K-vitaminer.
Så årets sidste salat
Hvis du gerne vil have fuldt udviklede salathoveder til efteråret, er det lige nu, frøene skal i jorden. Pluksalat kan dog sås et stykke tid endnu. Hvis der er salatfrø tilbage fra tidligere på sæsonen, er det bedst at bruge frøene fra de sorter, som først gav salat i foråret. Så er sandsynligheden for en god høst størst.
Aromatiske teurter
Høst urter og blade til urtete, og tør dem, så du kan nyde godt af sommerens velsmag i vinterens mørke tid. Citronverbena, citronmelisse, mynte og solbærsalvie er nogle af de urter, som bevarer den gode smag, når de tørres og gemmes korrekt. Blade fra solbær og hindbær egner sig også godt til te. Urterne tørres et luftigt og mørkt sted og opbevares i tætsluttende beholdere, når de er fuldstændig tørre.
Lav dit eget krydderurtebed
Læg forårsløg
Køb forårsblomstrende løg, straks de kommer i butikkerne, og læg dem i jorden hurtigst muligt. Så er chancen for succes størst. Ligger løgene ved for høj temperatur og for lyst (fx i et supermarked) igennem længere tid, vil det ofte gå ud over deres evne til at spire. Løg, der har været spiret og derefter tørret ud, er dødsdømte, så tjek at løgene er faste og friske, når du køber dem. Løsn jorden godt og læg løgene i en dybde, der er ca. det dobbelte af løgets størrelse.
Sådan lægger du blomsterløg
Æbler til at spise og gemme
Sommeræbler som Guldborg, Rød Ananas og Discovery er ved at være modne nu. Pluk dem direkte fra træet og spis, når de er modne, de egner sig ikke til at gemme. Brug de sidste til æblegrød, som du kan gemme i fryseren.
Vil du dyrke æbler til at gemme, skal du vælge en sort, som modner senere. Pluk frugterne, før de er helt modne, dvs. før æblet slipper let fra træet, når du løfter og drejer det. Æblerne lægges i træ- eller plastikkasser i et enkelt lag og stilles et køligt, velventileret sted.
Stor guide: Sådan får du succes med dit æbletræ
5 gode gemmeæbler
- Belle de Boskoop
- Filippa
- Ingrid Marie
- Maribelle
- Cox’s Orange