Gøremål i vinterkulden.
Havekalenderen

Havekalender | Uge 49

Af 0 26.10.2021
26.10.2021 - af: Redaktionen. Foto: All Over Press
Vi slipper langsomt haven ligesom havesæsonen for længst er overstået — men der dukker alligevel gøremål op! Bliv inspireret til din egen liste lige her.

Trods vintermørkets langsomme tiltagen bliver vi ved at finde ting der skal gøres, men vi kan også så småt mærke, at der snart ikke er mere at gøre.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 49

Tjeklisten:

  • Beskær hylden nu
  • Slip af med sørgemyg
  • Driv julesalat nu
  • Fjern udløbere af kvik
  • Husk de gode vintergøremål

Beskær hylden nu

Hold hylden i plukkehøjde ved at skære de ældste grene af og afkorte nye skud. Beskær lidt hvert år for at holde højden nede og væksten tæt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Slip af med sørgemyg

Små irriterende sorte fluer, der flyver rundt indenfor om vinteren, er velkendt plage. Det er sørgemyg, som faktisk er der hele året, men som vi ofte først lægger mærke til om vinteren, når døre og vinduer holdes lukket. Sørgemyggenes larver bor i jorden i potteplanterne, og jo mere du vander, jo bedre trives de. Begræns dem ved at lade jorden tørre lidt ud mellem hver vanding og luk vinduerne op et par minutter hver dag. Er det ikke nok, kan du købe fangplader, som sørgemyggene tiltrækkes af og klistrer fast på.

Driv julesalat nu

Rødder af julesalat skal sættes til drivning nu, hvis den skal være klar til servering i helligdagene. Hent rødderne frem fra garage eller jordkulen, stil dem tæt i en spand med sand, og gennemvand. Stil spanden et lunt sted med en papirspose eller papkasse ovenpå, så julesalaten er i totalt mørke. Efter ca. tre uger er fine, sprøde julesalathoveder vokset frem. De er ofte mindre bitre end dem, du kan købe. Det er nemlig lyspåvirkningen, der giver den bitre smag.

Pas på! Kvikken har vokseværk

Har du problemer med kvik i haven, og er jorden ikke frosset, kan du med fordel grave jorden igennem og fjerne nogle af de mange udløbere nu. Brug en greb, så udløberne hakkes mindst muligt itu. Hvis kvik får lov til at vokse, som det lyster, kan det på 1 m2 udvikle 1.000 udløbere med 25.000 knopper. Hver knop kan blive til en selvstændig plante, hvis den adskilles fra resten af udløberen, så potentialet for endnu mere ukrudt er stort.

Husk de gode vintergøremål

Juletravlheden sætter så småt ind, og det er de færreste, der tænker på havearbejde lige nu. Som regel er der dog altid hængepartier, som du vil nyde at have fået klaret, inden havesæsonen begynder til næste år. På en solskinsdag er det fx en god idé at kigge på din have med kritiske øjne. Fjern nedfaldne grene, og riv de visne blade sammen. Rens og smør haveredskaberne, og stil dem i et tørt skur. Tøm og vask drivhuset af, så evt. svampesygdomme og utøj ikke overlever vinteren.