Havekalender | Uge 51
På med vanter og hue! Hvis du skal et smut i haven, så er her lidt at tage sig til. Hvis du hellere vil blive inde, er det også okay. Her får du i hvert fald vores tjekliste for uge 51.
Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.
INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 51
Tjeklisten:
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
- Vælg det rette juletræ
- Slut fred med muldvarpen
- Julerosen som indendørsgæst
- Husk at vinterdække
- Dyrk blomstrende vanilje
Vælg det rette juletræ
Mange synes, at rødgranen er det ”rigtige” juletræ. Rødgranen har dog den ulempe, at den taber nålene hurtigt, så det kræver lidt ekstra støvsugning i juledagene. Derfor vælger nogle i stedet den mere praktiske nordmannsgran. Den koster lidt mere, men så holder den til gengæld også længere. Ud over disse to er nobilisædelgran, omorikagran og blågran også velegnede som juletræer.
Slut fred med muldvarpen
Græsplænens muldvarpeskud vokser fra små tuer til små bjerge lige nu. Det er fordi, muldvarpen må grave sig længere ned i jorden for at finde de regnorme, som den lever af, hvilket desværre betyder mere jord, der skal skubbes op til overfladen. Men glem de krigeriske tanker og slut fred med muldvarpene for i år: De er for langt nede i jorden til, at du kan bruge fælder, og det er for koldt til at få dem bekæmpet med gas af en professionel.
Slip af med muldvarpe i haven
Julerosen som indendørsgæst
Har du juleroser i haven, som er mere end to år gamle, kan du grave en af dem op med rodklump og sætte den inden døre i december. Blomsterne holder længst i en kølig vindueskarm ved ca. 15°. Når planten er afblomstret, kan du plante den tilbage i haven, så snart jorden ikke længere er frossen. Om tre-fire år er julerosen igen klar til at komme indenfor og pynte op til jul.
Guide: Sådan dyrker du påskeklokker
Husk at vinterdække
Havens sarte planter skal vinterdækkes nu. Brug grene, granris, visne blade, fiberdug eller andet åndbart materiale. Vinterdækkets funktion er at beskytte mod sol og vind, så planterne ikke tørrer ud, når der er barfrost.
Guide: Sådan dyrker du påskeklokker
Dyrk blomstrende vanilje
Vaniljestænger er frøstande fra orkidéen Vanilla planifolia. Det er en klatrende plante med ranker på 10-15 m og lange, tynde luftrødder. Efter blomstring går der ca. ni måneder, inden de lange frøstande kan høstes. Vaniljeorkidéen kan også dyrkes som potteplante, og du kan være heldig at få den i blomst. Blomsterne sidder i klaser og er lysegule og velduftende. For at omdanne frøstandene til de mørke, velsmagende vaniljestænger kræves der dog en efterbehandling, hvor stængerne gennemgår en kompliceret proces med fermentering og lagring.