Kæmpe evighedsblomst
Blomster & Planter

5 tips til kæmpe-evighedsblomst

af Britt Endicott. Foto: Tia Borgsmidt 27.09.2022
Kæmpe-evighedsblomst, Xerochrysum bracteatum, er en enårig sommerblomst, der er nem at tørre til evighedsbuketter. Her er alt, du skal vide, for at få succes med blomsten!

Kæmpe-evighedsblomst, Helichrysum bracteatum kaldes også "stråblomst" eller "papirblomst" på grund af blomsternes papirlignende tekstur. Blomsten er en del af Helichrysum-slægten og er kendt for sin evne til at bevare farve og form, selv når den tørrer ud, hvilket gør den populær i evighedsbuketter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Kæmpe-evighedsblomst fås i hvid, gul, orange, pink og rød og trives i fuld sol. Den er oprindeligt fra Australien, men dyrkes i mange dele af verden.

Det skal du vide om kæmpe-evighedsblomst

Du kan nyde kæmpe-evighedsblomst fra juli til november, ja, faktisk hele året rundt. For som navnet fortæller, er blomsterne perfekte at tørre. Her er fem gode tips til at få succes med blomsten!

1. Plant i porøs jord

Kæmpe-evighedsblomst, Xerochrysum bracteatum, er en enårig sommerblomst, der kan blive op til en meter høj. Den er god imellem andre planter i bede, hvor blomsternes fine nuancer af gul, hvid, rosa og orange lyser smukt op. Vil du dyrke den til buketter, kan du også så den i rækker i køkkenhaven eller i skærehaven, hvis du har sådan en. Almindelig porøs havejord er fint til den nemme plante, der elsker sol.

2. Forspir i det tidlige forår

Du kan så kæmpe-evighedsblomst i haven fra midt i april til midt i maj. Men du kan også forspire dem indenfor i det tidlige forår. Så frøene i jord, der er tilsat sand, men næsten ingen gødning, det er mest skånsomt for de spæde planter. Så i såbakker eller -potter f.eks. i en vindueskarm. Plant ud, når faren for frost er ovre.

3. Høst frøstandene, og genbrug frøene

Lad endelig nogle af de flotteste eksemplarer stå, så du kan høste frø af dem til brug til næste år. Høst, når frøstandene er helt tørre, så du er sikker på, at frøene er modne. Opbevar frøene i f.eks. tefiltre af papir, så de kan slippe af med eventuel fugt.

4. Tør og gem blomsterne

Vælg en dag med tørt vejr til at plukke de blomster, du vil tørre og gemme. Fjern bladene nederst på stænglerne, og saml blomsterne i små bundter med en elastik om. Med elastikker i stedet for snor undgår du, at blomsterne falder ud af bundterne, efterhånden som stilkene tørrer og dermed skrumper. Hæng blomsterne op med hovederne nedad et tørt, godt ventileret sted uden direkte sollys. Så bevarer blomsterne bedre deres farver.

5. Hæng blomsterne til tørre

Vil du gerne tørre mange bundter blomster til vinterens kranse og buketter, så hæng dem på et tørrestativ. Vælg gerne et, hvor de kan hænge i flere niveauer.