Sølvakacie - tips til pasning
Blomster & Planter

5 tips til sølvakacie

af Therese Grønborg Steffensen. Foto Pia Winther og Unsplash 30.03.2023
Du kender måske den gule, smukke blomst som mimose, men dens korrekte navn er sølvakacie. Her er alt, du skal vide om den populære plante.

Sølvakacie - alt du skal vide om den gule blomst

Har du også lagt mærke til de gule blomster på Instagram, hos blomsterhandleren eller på byens torvemarked? Du vil måske kende dem som mimose, Mimosa, men deres korrekte navn er sølvakacie, Acacia dealbata.

I videoen kan du lære sølvakacie bedre at kende:

1. Kend forskellen

Ægte mimose er i virkeligheden en anden plante og kaldes også følsom mimose, Mimosa pudica. Den har violette blomster og kan købes som stueplante.

Ægte mimose kaldes også rør-mig-ej, da de små blade og tynde stængler folder sig sammen, når man rører ved dem. Mimose kommer også af det spanske ord mimoso, eller mimus på latin, der betyder følsom.

2. Tåler ikke frost

De gulblomstrede, afskårne sølvakaciegrene importeres bl.a. fra Rivieraen. Det korrekte navn er sølvakacie, Acacia dealbata, og det er et stedsegrønt træ, der kan blive op til 6 meter højt. Sølvakacien er en hårdfør plante, der ikke tåler frost. Oplagt at have i en udestue eller orangeri, hvor den både kan plantes i en stor krukke eller direkte i jorden. Sørg for, at jorden hverken udtørrer eller drukner i vand.

3. Knap så høj

Myrteakacie, Acacia armata, der også kan kaldes kængurutorn, minder meget om sølvakacien, men bliver knap så høj.

Den bliver kun 1-3 meter og er derfor mindre pladskrævende. Pas og plej den på samme måde som sølvakacien.

4. En tørstig fætter

Vanding og gødning er alfa omega. Er der meget kalk i vandet, hvor du bor, anbefales det at vande planten med regnvand. Ellers kan 2 promille af gødningstypen svovlsur ammoniak tilføjes vandet, der er med til at neutralisere hårdt postevand.

Gule og visne blade kan skyldes overvanding. Gød planten med flydende hverdagsgødning fra april til primo august.

5. Så selv sølvakacie

Du kan selv så sølvakacie. I marts-april sås frøene i en såjordsblanding. Frøene skal slibes lidt mellem sandpapir, inden de sås.

Vand jorden, til den er gennemfugtet, og dæk med et glas eller plastik for at holde en høj luftfugtighed. Stil frøene tæt ved eller ovenpå radiatoren for at speede spiringsprocessen i gang. Spirer indenfor 2-3 uger.