Guide: Sådan laver du stiklinger af roser

Roser er smukke og pynter i enhver have. Og vil du gerne dyrke endnu flere roser, så er det slet ikke besværligt at lave stiklinger af den smukke blomst.

Når du klipper en rosengren af med en beskæresaks, har du i princippet en stikling. Del den op i flere dele, og du har nu flere stiklinger. Stiklingerne skal blot sættes i jord, hvor de overraskende hurtigt vil slå rod. Så enkelt er det.

Herunder får du vores grundige trin for trin-guide til, hvordan du laver stiklinger af roser.

Vi har samlet al vores viden om dyrkning, beskæring og pasning af roser i vores store guide. Læs den lige her!

Hvornår skal man tage stiklinger af roser

Rosenstiklinger tages bedst i løbet af sommeren, ikke senere end medio august, ellers kan stiklingen ikke nå at danne rødder og modne til vinteren.

Guide: stiklinger af roser

Trin 1: Der er flere måder at tage stiklinger på. Du kan enten klippe en lang blyanttyk gren af årets nyvækst, eller du kan tage en hel blyanttyk gren med ”hæl”. Hælen er den nederste del af en gren, som sidder fast på en stamme. Trækker du en gren med hæl af, rives en lille flig af den stamme, den sad på, med af. Fligen er altså selve hælen, og den slår meget nemt rod.

Tager du en gren med hæl, har du 1 hæl, og resten af grenen kan bruges til almindelige stiklinger. Grenen skal – uanset om den har hæl eller ej – være det, man kalder halvmoden. Det vil sige, at den er hård urteagtig eller næsten træagtig.

TIP Du kan sagtens klippe flere grene. Mens du finder flere rosengrene, gemmes de øvrige i en fugtig avis eller lægges i en fugtig plastikpose, så de ikke tørrer ud.

Trin 2: På et skyggefuldt sted klippes rosengrenene ud i mindre stykker, der nu kaldes stiklinger. Du skal klippe 2 mm under det nederste blad. Så tæller du 3 blade op, og laver et skråt snit lige over det øverste blad. Fjern det nederste blad ved at trække det af.

De 2 øvrige blade klipper du over, så deres bladmasse reduceres til cirka en tredjedel af den oprindelige størrelse. Ellers vil der fordampe alt for meget vand fra stiklingen. Det er samme fremgangsmåde med en hælstikling, hvor du også klipper de 2 øverste blade over.

Se hvordan man laver stiklinger af roser i videoen. Artiklen fortætter under videoen.

Trin 3: Vælg en god og porøs priklemuld, gerne tilsat lidt luftigt materiale som perlite, vermiculite eller bare lidt grus. Fyld herefter nogle potter op med blandingen, og dunk dem let i bordet, så priklemulden lige sætter sig.

Sæt stiklingerne ned langs kanten af potten. Tryk let til, så stiklingen ikke vælter, men tryk ikke hårdt. Rødderne dannes fra det sted, hvor det nederste blad har siddet, eller hvor hælen sidder.

TIP Sæt stiklingerne langs pottekanten, så slår de nemmere rod. Og husk, der kan sagtens være flere i samme potte.

Trin 4: Giv potterne en smule vand. Priklemulden skal være fugtig, ikke våd. Sæt potterne i et minidrivhus, eller sæt en pose over den. Lav ventilation i minidrivhuset ved at lade låget stå på klem, eller klip et lille hjørne af posen, så stiklingerne har det fugtigt, men samtidig kan ånde.