Havekalender i november
Haven

November i haven

af Redaktionen, Susie Helsing Nielsen og Nanna Louise Teckemeier 5.09.2012
Foto: Tia Borgsmidt og Jytte Boch.
Selv om bladene er drysset af træerne og de fleste blomster har givet op, er der stadig masser, man kan lave i haven. Få vores guide til haven i november her!

Vintermørket kommer snigende, og selvom efterårsstormene ind i mellem rusker, så er der alligevel god grund til at hoppe i gummistøvlerne de dage, hvor det er mildt nok til at få noget fra hånden i haven. Her får du tjeklisten for november!

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

November: Gøremål i haven

To do i november:

  1. November er drømmetid - planlæg næste år, nu hvor haven er bar.
  2. Få alt det sarte ind - frosten er hård og krukker kan sprænge.
  3. Dæk jorden til, så sarte planter har gode kår, og så ukrudtet ikke får forspring til foråret.
  4. Du kan stadig plante! Både hvidløg, sennep og rapini!
  5. Saml snegleæg og frugtmumier - og skaf dem godt af vejen.

Inspiration til nye gøremål i haven

Det er nu, du skal til at drømme, tænke og søge inspiration til forårets nye gøremål i haven. Læs bøger og blade. Gå på jagt på kærehjem.dk efter spændende idéer. Skriv ned og tænk i store og små projekter - og mærk, hvordan det giver glæde og energi.

Inspiration:Sådan gør du haven vinterklar

Pas på de sarte krukkeplanter

Planter i krukker er mere sarte end dem, der står direkte i jorden. Det skyldes, at deres rodnet befinder sig i en begrænset mængde jord, der hurtigt bliver for våd på grund af den lukkede beholder. En våd rodklump giver dårlige iltforhold til rødderne, og i frostvejr vil den fryse til is, så rødderne hverken kan ånde eller optage vand.

Har du krukker, der skal stå og pynte vinteren igennem, vil de have bedst af at stå under et tagudhæng, så de ikke udsættes for de store mængder regn, der altid kommer i en typisk dansk vinter. Krukker med planter, som bare skal overleve til næste år, vil klare sig bedre, hvis de graves helt eller halvt ned i et bed, så jorden er beskyttet mod frosten. Hvis der er udsigt til megen kulde, kan du pakke planterne ind i fiberdug eller beskytte dem med granris.

Tusindfryd trodser kalenderen

Blot fordi kalenderviseren peger mod vinter, behøver man vel ikke holde op med at blomstre, synes den lille Bellis perennis at tænke. Netop derfor hedder planten måske også tusindfryd, fordi den fryder vores øje nu, hvor vi ellers ikke er forvænt med naturens blomster. Husk, at de små blomster er spiselige og kan pynte fint på vinterens kager og desserter.

Dæk køkkenhaven til

Når de sidste afgrøder i køkkenhaven er høstet (eller hvis du lader fx vintergulerødder stå i bedet), så lad den ikke stå bar vinteren over, men giv den en beskyttende ’dyne’. Det kan være et 10-30 cm tykt lag af blade, halm eller, hvis du bor i nærheden af vandet, ålegræs som er skyllet ind på stranden. Jorddækket forhindrer ukrudt i at spire, gavner jordstrukturen og beskytter jorden imod udvaskning af næringsstoffer.

Sidste udkald for hvidløgene

Glemte du at sætte hvidløg i køkkenhaven i oktober, kan du stadig nå det. Hjemmedyrkede hvidløg giver en helt anden intens smagsoplevelse, end de købte. Du kan sagtens bruge de fed, du allerede har liggende i køleskabet, til sætteløg. Sæt hvidløgsfeddene mellem jordbærrækkerne, hist og pist mellem krydderurterne, eller hvor du lige synes, de kan passes ind. Når feddene først er sat, skal du ikke bekymre dig mere om dem, før de skal høstes en gang i juli til næste år.

Lav stiklinger, inden frosten kommer

Trænger du til at komme i haven, og er jorden endnu ikke frosset, kan du prøve at lave vinterstiklinger af dine buske. Klip stiklinger på 15-20 cm af friske grene (gamle grene kan være svære at få til at danne rod).

På stedsegrønne stiklinger skal du fjerne alt det grønne på den nederste del, der skal i jorden. Læg sort plastik direkte oven på jorden et skyggefuldt sted, og prik stiklingerne igennem, til du kan mærke, at de sidder godt fast i jorden nedenunder. Du kan evt. dække med fiberdug for at beskytte mod frost og sne.

Se også: Sådan bevarer du bladenes smukke efterårsfarver

Plant sennep mod ukrudt

Gør det til en vane at strø sennepsfrø ud over jorden, efterhånden som du har høstet dine grøntsager. Sennep er en hurtigvoksende efterafgrøde, der samler næringsstofferne i jorden, så de ikke udvaskes, og holder jorden dækket, så jordstrukturen bevares. Til foråret rykker du blot sennepsplanterne op og lægger dem på komposten.

Så rapini i november!

Savner du sommerens sprøde grøntsager, og kribler det i de grønne fingre, så fortvivl ikke. Netop nu kan du dyrke rapini, som er en fremragende, hurtigvoksende afgrøde til dyrkning i ydersæsonerne, da den udvikler sig bedst ved relativt lave temperaturer. Den kan sås hen til slutningen af november og allerede igen i februar. Er vinteren mild, kan du såmænd også dyrke den i et drivhus vinteren igennem. Rapini er en meget fjern slægtning til broccoli og et hit i både det moderne amerikanske og det klassiske italienske køkken.

Lav en fin DIY-ting til haven: Støb flydelys i valnøddeskaller

Brænd alle mumierne

Gå dine frugttræer efter. Små uudviklede frugter, syge frugter og frugter med orm skal fjernes og brændes eller smides i skraldespanden. Lader du dårlige frugter sidde eller ligge på plænen, er kimen allerede lagt til nye angreb næste år. På mange frugttræer sidder der ofte såkaldte "mumier". Mumierne er frugter, som er blevet angrebet af svampen gul monilia. Svampen får frugterne til at rådne lynhurtigt og derefter skrumpe ind og blive hængende på træerne!

Gå på æggejagt

Det er ikke påskeharens æg, men derimod æg fra iberisk skovsnegl (populært kaldet dræbesnegl), vi taler om. Om efteråret lægger dræbersneglene æg, som klækkes og bliver til nye snegle, når foråret melder sig. Et par timers æggejagt er godt givet ud, da de som regel ligger i kuld på 30-60 stykker samlet. Find æggene på fugtige steder som under bark, brædder, sten eller i kompostbunken. Dræbesneglens æg er 3-5 mm i diameter, mælkehvide og geleagtige. Det er vigtigt, at du kun ødelægger æg fra dræbersneglen og ikke fra andre snegle, som kan give dem konkurrence. Saml æggene i en plastikpose, som du binder knude på og smider i skraldespanden.

Skab stemning i vinterhaven: Lys i haven