Tid til jordbærstiklinger
Havekalenderen

Havekalender | Uge 33

Af 0 21.07.2021
21.07.2021 - af: Redaktionen. Foto: Allan Trolle, Frank Kirkegaard.
Lige nu er haven på sit højdepunkt – augustvejret gør tilvæksten hos de fleste planter stor, så som altid er der rigeligt at tage sig til i haven. Her får du inspiration til gøremål i haven.

Det er tid til at forny og klippe ned – ja, og se til, at de afgrøder, der er godt i gang, også kommer godt i mål. Se bare denne uges tjekliste.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 33

Tjeklisten:

  • Beskær stenfrugterne
  • Tjek agurkerne for spindemider
  • Tag jordbærstiklinger
  • Klip buksbom i form

Beskær stenfrugterne

Blomme, kirsebær og andre stenfrugter skal beskæres nu, hvor de er i vækst og kan nå at lukke sårene inden vinter. Formgiv træet, når du beskærer: Fjern grene, som krydser eller gnider imod hinanden, og grene, som vokser indad i kronen. Så får træet en åben og harmonisk form.

Tjek agurkeplanterne for skadedyr.

Tjek agurkerne for spindemider

Husk at tjekke agurkeplanterne for spindemider, som hurtigt kan indtage drivhuset. Hvis bladene gulner og måske er indhyllet i spind, må du fluks få planterne ud af drivhuset, for så er de fulde af spindemider, som kan sprede sig til resten af planterne.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag jordbærstiklinger

Tag udløbere fra moderplanter, som ikke er syge, og som har givet et stort udbytte. Sæt udløberne i krukker eller plant dem direkte ud der, hvor du vil anlægge jordbærbeddet næste år. Vælg et sted i haven, hvor der ikke har været dyrket jordbær for nylig, for at minimere risikoen for sygdomme og nematoder. Det bed, hvor du i år har dyrket kartofler, er et godt sted.

TIP: Vand stedsegrønne buske grundigt før og efter klipningen, da busken mister meget væske, når grenene skæres af.

Formklipning af buksbom

Klip buksbom i form

Har du en buksbom, du vil klippe i facon, så er det nu, du skal slå til. Så har de nye skud tid til at afmodne og blive hårdføre nok til at stå vinteren igennem.

  • Start med at klippe visne grene af helt inde ved stammen eller sidegrenen.
  • Beskær busken i den ønskede form. Til mindre buske kan du evt. lave en skabelon i karton at klippe efter.
  • Tag stiklinger til flere buske, mens du er i gang med saksen. De skal være 5-15 cm lange. Fjern topskud samt blade på den nederste tredjedel og stik dem i en kasse med grusblandet så- og priklejord, dækket med 1 cm fint sand. Overbrus dem og dæk med hvid plastik i starten, så de holder på fugten uden at få det for varmt. Stil dem lyst uden direkte sol. Lad dem danne rødder hen over vinteren og plant dem ud i haven til næste forår.