Krokus i vinterhaven - haven i marts
Havetips

Marts i haven

Af 0 15.03.2024
Marts, 2020 - af Redaktionen. Foto: Anne-Marie Øby.
Marts er officielt den første forårsmåned, selvom det stadig kan være meget koldt. Havekalenderen for marts måned er en proppet en!

Det kribler sikkert i mange grønne fingre nu, hvor dagene er blevet længere, og livet så småt er ved at vende tilbage i haven. Hvis du er en af dem, der ikke kan vente med at komme i arbejdstøjet, men ikke lige ved, hvad du skal gå i gang med, har vi lavet en liste med fem ting, du kan komme i gang med lige nu.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

Marts: Gøremål I haven

Sådan kunne tjeklisten for marts måned se ud:

  • Hvis haven skal graves, så er det nu.
  • Driv rabarber frem, og høst tidlige bladstængler.
  • Forspiringens første etabe starter i marts.
  • Bestøv de eksotiske frugttræer.
  • Forbered nyttedyrenes ankomst.
  • Frem med havemøbler, og giv dem en kærlig hånd.
  • Beskær fx. solbær og ribs.
  • Pot potteplanter om.

Grav og mål op

Klargør jorden nu og anlæg nye bede. Begynd med at måle bedet op og markere det med snor, udspændt mellem de fire hjørner. Grav jorden let igennem, så den får luft. Køb eventuelt frisk havejord og læg et lag på bedet. Regn ud, hvor mange rækker du kan så på arealet ved at læse på dine frøposer - snart kan du plante ud.

Snyd rabarberne
…så du kan høste de herlige bladstængler tidligt. Sæt en hvid spand på hovedet over en rabarberplante, når du kan se de svulmende røde bladknopper dukke op af jorden. Spanden vil holde luften varmere omkring planten og dermed opvarme jorden, så rabarberen sætter ekstra fart på sin udvikling. Bladene bliver gule, men det skal du ikke lade dig skræmme af, for selve stænglen vil stadig være rød og velsmagende.

Forspiringens kunst
Midt i marts er det tid til at forspire frø i vindueskarmen. Du kan så i næsten hvad som helst, blot der er hul i bunden. Tørvepotter er gode, fordi de kan plantes direkte ud, uden at rødderne forstyrres. Vælg spiremuld til frøene. Almindelig pottemuld kan svide rødderne. Dæk frøet med et lag muld svarende til den tykkelse frøet har. Nogle frø er lysspirende og skal slet ikke dækkes. Læs på frøposen og husk at vande. Stil såpotterne lunt og lyst, evt. dækket med klar plast. Efter spiringen flyttes de til et køligere sted. Sidst i maj kan blomsterne plantes ud i haven.

Så stauder i såbakker

På denne tid af året kan du købe mange spændende staudefrø på nettet både på danske og udenlandske hjemmesider. Ved at så selv kan du spare rigtig mange penge og ovenikøbet få en masse smukke og anderledes planter ud af det. Mange af stauderne er meget nemmere at få til at spire, hvis de bliver udsat for kuldepåvirkning. Så begynd allerede nu at så blomster i såbakker udenfor. Prøv fx solhat, som findes i mange spændende farver med blomster i både enkle, fyldte og dobbelte udgaver. En anden mulighed er den yndefulde akeleje, der findes i flere smukke farvekombinationer og faconer. Staudevalmuer med de store, skønne blomster i røde, hvide eller rosa farver er også et godt valg. Husk at holde såbakkerne dækket med fiberdug, så fuglene ikke roder i dem.

Sådan forspirer du kartofler:

Du kan lægge kartofler til spiring sidst i februar-midten af marts. De spirer i løbet af tre uger, hvis du lægger dem i et rum, der er ca. 15-20° varmt og er godt lyst.

Det er bedst at lægge kartoflerne i et lag i en æggebakke el. lign. Hvis de ser tørre ud, kan du spraye dem med vand fra en forstøver.

Lyset sikrer, at de får korte farvede spirer, så de er lettere at lægge, uden at spirerne knækker.

Helle bruger altid sine egne kartofler, men det første år brugte hun økologiske, hun havde købt på nettet.

Løgene har selv det hele med i bagagen

Mange forårsløg er allerede i gang med at blomstre, andre er så småt på vej op. Vidste du, at løget består af opsvulmet plantevæv, som indeholder alt, hvad planten har brug for af vand og næring for at kunne blomstre og danne blade? Efter blomstringen har løget brug for at suge vand, nye næringsstoffer og energi til sig via rødderne og bladene for også at kunne blomstre året efter. Lad derfor de grønne toppe stå.

Flyv rundt med bestøverpenslen

Har du fersken, nektarin eller abrikos i drivhuset, vil de så småt begynde at blomstre nu. Giv dem en hjælpende hånd med bestøvningen, så du er sikker på, at der dannes frugter. Dup med en lille pensel på støvdragerne med modent pollen (når det er løst og drysser). Dup herefter på andre blomster. Gør det helst hver dag under blomstringen for at få det bedste resultat.

Læs også: Sådan undgår du dræbersneglen i din have!

Selvom din have stadig kan synes lidt trist og doven, er det nu, du kan glæde dig til, at de uundværlige dyr vender tilbage, og om få uger vil du se din have blomstre op på ny.

Mens du venter, er det en god idé at forberede dig til årstiden, så du får mest muligt ud af dit såningsarbejde. Du drømmer måske om aftenkaffe sammen med veninderne på terrassen, så måske skal dine havemøbler gøres klar? Og måske er det i år, at du skal have gang i nogle lækre grøntsager i din mistænk? Læs med og bliv forårsklar i god tid!

Gør klar til fuglene

Glem ikke dyrene i din have. Hvis du vil tiltrække fuglene i din have, er det nu, du skal sætte fuglekasser op. Tjek også de gamle kasser, tøm dem og vask dem af, men vær sikker på at kassen er ubeboet, inden du går i gang. Stærene sørger selv for at ekspedere gammelt redemateriale ud.

Det er også i marts, at ormene vågner. Med ormene kommer der liv i din vintertrætte have, og du kan glæde dig til at se din have vågne op til foråret.

Se også: Fine fuglehuse til haven!

Gør havemøblerne klar

Det er nu tid til at gøre havemøblerne klar til det dejlige forår. Brug en dejlig solskinsdag på at tage havemøblerne frem og giv dem en omgang olie. Havemøbler af teak, nyatoah og andet tropisk træ skal smøres med træolie mindst en gang om året. Husk, at det er vigtigt, at du vasker og sliber havemøblerne let, inden du giver dem olie.

Se også: Sådan vedligeholder du dine havemøbler!

Lav eller skaf en mistbænk til at starte småplanter op med

Forbered dig til en frugtbar køkkenhave. Krydderurter som persille og dild, og grønne sager som romainesalat og radiser egner sig godt til opstart i mistbænken. Hvis du har en kreativ handywoman i dig, kan du nemt lave din egen mistbænk af et kasseret vindue og en trækasse. Husk at låget skal skråne nedad og at mistbænken skal vende mod syd, så dine planter får mest muligt ud af solens stråler.

Inden du begynder at så, skal du grave 50 cm ned i jorden, fyld 40-50 cm op med hestemøg og slutte af med 20-30 cm jord. Hestemøget vil få temperaturen i jorden til at falde, og når den er nået ned på cirka 20 grader, kan du begynde at så.

Beskær solbær og ribs

Har du store solbær- eller ribsbuske i haven, kan det være en god idé beskære dem på det her tidspunkt. Dermed holder du busken åben, så luften kan cirkulere mellem blade og bær i sommerperioden, hvilket vil nedsætte risikoen for svampeangreb. Tynd ud til en passende størrelse, og hold fremover buskene sunde og frugtbare ved at fjerne et par af de ældste grene hvert år, så der hele tiden bliver plads til nyvækst. Klip altid grenene af så langt nede som muligt.

Skab en blomstrende udestue

Er din udestue for kold til at opholde sig i, men alligevel frostfri, findes der forskellige smukke blomstrende potteplanter, som uden problemer kan stå derude året rundt. Prøv fx med trillingranke, Bougainvillea glabra, der tåler ned til 5°, jasmin, Jasminum officinale eller Jasminum polyanthum, der kan tåle temperaturer helt ned til frysepunktet, kamelia, Camellia japonica, der tåler ned til 2°, eller passionsblomst, Passiflora caerula, der tåler let frost. Planterne er nemme at passe og vil gøre udestuen ekstra dejlig at sidde i på solskinsdage i det tidlige forår.

Pot potteplanter om

Indendørs begynder potteplanter så småt at vågne op af vinterdvalen og danne nye blade, så nu er det et godt tidspunkt at plante om med ny frisk jord og større potter. Køb en god pottemuld, der er lidt grov i strukturen, og tilsæt gerne lecanødder, så jorden ikke klasker sammen og bliver iltfattig. Ryst mest muligt af den gamle jord af, og vand jorden grundigt til bagefter, så du er sikker på, at der ikke efterlades luftlommer nede i potten. Vent med at