Helles køkkenhave i Hellesø bugner lige nu med grøntsager, der skal spises. Få de bedste tips til, hvordan du udnytter køkkenhaven i juli!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Vi har besøgt Helle fra Hellesø en julidag i hendes spirende og blomstrende køkkenhave. Det er tid til at høste nogle af de mange afgrøder, som Helle har passet og plejet. Få hendes bedste tips til at udnytte køkkenhaven på bedste vis, og prøv hendes helt egen opskrift på en sommerlig kartoffelmad!
– Hvidløg er ikke krævende planter. De kan dyrkes i enhver køkkenhave med almindelig god jord og godt med solskin. Men det tager lige omkring 10 måneder, før de er klar, forklarer Helle og anbefaler, at man dyrker økologiske hvidløg. – Så undgår man risikoen for, at løgene er præpareret mod spiring. Hvert fed kan nemlig give et nyt hvidløg, siger hun.
2. Dyrk dilden
– Dilden er gået i blomst, så jeg bruger den i buketter. Desuden giver den smag, når der skal syltes og fyldes på glas til vinterens forråd. Dild har en let krydret smag og er god til fx drueagurker. VIl du vide mere om Helles køkkenhave? Læs med her!
3. Salat til alle tider
Salaten står sprød og frisk lige til at bruge i en skøn frokostsalat. Salat kan sættes flere gange på en sæson, så man skal ikke spare på den. Den gror hurtigt!
4. Kartoffeltid i køkkenhaven
– Der findes mange forskellige slags kartofler, så det gælder om at gå på smagsskattejagt og vælge dem, man bedst kan lide. Der er den skønne aspargeskartoffel, men den har tit et lille udbytte. Så er der er ’Jutlandia’ og ’Sava’ samt ’Nicola’, som en fast kartoffel, der er god på lerjord, forklarer Helle, som også dyrker ’Bintje’ og ’King Edvard’ til kartoffelmos og bagekartoflerne ’Folva’ og ’Estima’. – Fordi størrelsen på bagekartofler er vigtig, skal læggekartoflerne sættes med større afstand. Men det er ingen videnskab, så prøv dig frem, siger Helle. Prøv også: Kartoffeltærte med hytteost
Få Helles opskrift på kartoffelmadder med hjemmedyrkede afgrøder:
1/1
4 personerDet skal du bruge til aioli:
2 æggeblommer (1 bæger pasteuriserede)
1 tsk. dijonsennep
Olivenolie
Salt
2 tsk. hvidvinseddike
1 fed hvidløg
Lidt estragon
Det skal du bruge til kartoffelmadderne:
16 små nye kartofler
Lidt salt
2 palmekålsblade
Olivenolie
Pinjekerner
4 skiver rugbrød
Peber
Dild
Sådan laver du aioli:
Tag æggeblommer, dijonsennep og olivenolie ud af køleskabet og lad dem få rumtemperatur ca. 1 time før brug – det er vigtigt, at de har samme temperatur.
Pisk æggeblommerne med salt. Hæld olivenolien i lidt ad gangen, imens du pisker. Hold op med at hælde olie i, når konsistensen føles tyk og rigtig.
Rør hvidvinseddike og sennep i, og rør lidt mere.
Pres hvidløget, og hak estragonen. Smag aiolien til med hvidløg og estragon.
Sådan laver du kartoffelmadderne:
Skrub kartoflerne, og kog dem i letsaltet vand, til de er møre. Lad dem afkøle, og skær dem i skiver.
Rib palmekålens blade, og skær dem i mindre stykker. Rist dem på en tør pande i få sekunder, og køl dem af. Dryp dem med olivenolie.
Rist pinjekernerne på en tør pande, til de er gyldne.
Anret rugbrødsskiverne på 4 tallerkener. Kom palmekål, kartofler og aioli på.
Drys med pinjekerner, og afslut med lidt frisk dild på toppen.