Dyrk Hibiscus rosa-sinensis — hawaiiblomst, også kaldet hibiscusblomst
Blomster & Planter

Pasning af Hibiscus — Hawaiiblomst

af Kenn Römer-Bruhn, Bianca Anthony og Max Martinussen 15.06.2020
Foto: Frank Kirkegaard og Shutterstock.
Hibiscusblomster giver en fantastisk tropisk stemning både inde og ude, og når bare du passer på temperaturen er hawaiiblomsten nem at dyrke. Læs her hvordan.

Hibiscus-slægten rummer flere hundrede medlemmer, og det er da også med til at navnet flyder lidt ud, når vi taler om dem. Oftest er det dog hawaii-blomsten, Hibiscus rosa-sinensis, som vi taler om, når vi i daglig tale siger hibiscus.

Hawaii-blomsten går også under navnet kinesisk hibiscus, og kinesisk rose — rosa-sinensis er latin for kinesisk rose. Det er da også fra Kina, at den er kommet til Europa for ca. 300 år siden.

Hawaiiblomsten er Malaysias nationalblomst, selvom man skulle tro, at det ville være Hawaii. I hele Polynesien bruges den i madlavning og i Indien har den en religiøs funktion.

Guide: Dyrk dine egne Hawaiiblomster

Hawaiiblomsten er i familie med bl.a. stokrose og syrisk rose, og hører hjemme i tropiske egne. Plantens store, farverige blomster giver en frodig og eksotisk stemning i drivhuset, hvor den kan vokse sig betragtelig større end i vindueskarmen.

Blomsterne er store, trumpetformede med fem blade, og farverne kan være hvid til pink, rød, orange, fersken, gul og endda lilla.

I sit naturlige miljø bliver planten op til 5 meter, og minder mest om et lille træ.

Dyrk selv hibiscusblomst

Placering

Den skal plantes i en luftig jord og gerne have masser af luft omkring sig. Sørg også for, at den får så meget sol som overhovedet muligt, både når den står ude og inde. Det er klart det mest optimale at dyrke Hibiscus i potter, så de er lige til at flytte rundt med, når temperaturen svinger.

Planten bør omplantes hvert år i foråret. Brug god, næringsrig pottemuld.

Vanding og gødning

Hawaiiblomsten trives bedst ved temperaturer mellem 20-24˚ og sætter pris på at blive overbruset med vand et par gange om ugen sommeren igennem.

Overvintring skal ske frostfrit indenfor, hvor den også med fordel kan sprøjtes let med regnvand fra en forstøver hver dag.

Du kan give Hibiscus gødning som du plejer at gøre med dine andre krukker og potteplanter. Det er helt fint at tilføre flydende næring med vandingen i den mængde som produktet foreskriver. Typisk vil det være ca. hver 14. dag. Gød dog kun i vækstsæsonen.

Beskæring af hibiscusblomst

Det er en god idé at beskære planten, så den beholder sin kompakte form. Foretag hård beskæring i foråret. Det fremmer nemlig dannelsen af blomsterknopper og sikrer masser af frodighed og stillehavsstemning. Du kan beskære løbende i vækstsæsonen, hvis du vil justere plantens form eller størrelse.

Formering af Hibiscus

Hibiscus rosa-sinensis er lidt en genetisk særling. Den er nemlig bland en særlig gruppe af organismer der har mere en to sæt ensartede kromosomer. Det gør at nye planter kan se helt anderledes ud end forældrene, og det gør den populær at forædle både for professionelle og amatører — det samme gør, at der findes en del konkurrencer, hvor de flotteste, mest unikke og bedste nye eksemplarer kåres.

Du kan formere planten ved at lave stiklinger. Tag ca. 15 cm lange stiklinger og sæt dem i let sandet pottemuld. Dæk potten med en plastpose, og snart vil stiklingen slå rod.

Smukke hawaiiblomster i massevis.

Hawaiiblomst udendørs

Som det ofte er med planter fra tropiske egne, så tåler Hawaiiblomsten på ingen måder den danske vinter. Hvis den skal overleve, skal du flytte den indendørs i vinterhalvåret. Husk, at den skal have masser af sol, og særligt når du flytter den ind over vinteren, er det vigtigt, at den får en solrig plads.

Kopiér en hawaiiblomst

Hvis du er vild med hawaiiblomsten, men ikke ønsker dig at bruge tid på vinteropbevaring og pasning, så findes der flere hårdføre planter, der til forveksling ligner de smukke hawaiiblomster, Hibiscus rosa-sinensis.

Et bud er den hårdføre slægtning syrisk rose, Hibiscus syriacus. Det er en blomstrende busk. Den dyrkes på friland og i krukke. Den findes i flere farver: Sorten ’Blue Bird’ - skønne, blå blomster, ’Red Heart’ - hvide blomster, rød midte, og ’Pink Giant’ - store, pink blomster, rød midte.

Sygdomme, skadedyr og mistrivsel

Hawaiiblomsten kan rammes af bladlus og spindemider.

Det er ikke ofte, at planten rammes af sygdom, men til gengæld er det meget normalt med symptomer på mistrivsel, da den jo som sagt ikke tåler det danske klima særligt godt.

Får Hibiscus gule blade kan det skyldes overvanding eller temperaturproblemer. Sørg for at vande jævnt og ikke for meget, og overvej om planten står for koldt.

Hvis den smider sine knopper før de springer ud, kan det ligeledes betyde at den mistrives som følge af forkert temperatur eller at den bliver vandet forkert.