Guide til sommerfuglebusk

Aflange, overdådige blomsterklaser i smukke farver, der spænder fra hvid over rødviolet til pastel- og mørkelilla. Sommerfuglebusken beriger ikke kun haven med farverige blomster, men som navnet indikerer, så tiltrækker de nektarrige blomsterstande også havens smukkeste insekter: sommerfuglene.

Sommerfuglebusken, Buddleja davidii, er kendetegnet ved en vifteformet, overhængende vækst, der gør den velegnet til at plante bagerst i fx staudebedet, hvor de lavere stauder dækker for den nederste bare del af grenene.

Se også: Sådan anlægger du et skærebed

 

Sådan passer du din sommerfuglebusk

Vælg den rette højde

Inden du køber en sommerfuglebusk, kan du med fordel overveje, om du ønsker en lav eller høj busk. De blomsterrige buske varierer nemlig i højden, alt efter hvilken sort du vælger. Hvis du ønsker en sommerfuglebusk i den lave ende, bør du vælge dværgsorter. De bliver mellem 60 og 150 cm. Andre sorter bliver fra 1,5 og op til flere meter høje, afhængigt af vækst og beskæring.

Placér i sol og læ

Plant din sommerfuglebusk på en solrig plads i læ, så vil den blomstre maksimalt og tiltrække mange sommerfugle på grund af blomsternes høje indhold af nektar. Du kan forlænge buskens blomstring ved løbende at klippe de afblomstrede blomsterstande af. På den måde forlænger du også fødegrundlaget for sommerfuglene, og du kan nyde deres farverige besøg i længere tid.

Vild med sommerfugle, så læs også: 4 tips til flere sommerfugle i haven

Vinterdæk gerne roden

Alt efter hvilken sort du har valgt, kan busken være lidt sart og fryse tilbage om vinteren. Ved hård frost er det en god idé at vinterdække ved roden med granris og blade.

Beskæring af sommerfuglebusk

Sommerfuglebusken har godt af at blive beskåret hvert år. Beskær den i foråret - så sikrer du en god vækst og rig blomstring. Med beskæringen kan du bestemme, om busken skal have en tæt eller mere løs form. Ved at beskære busken ned til 10-15 cm’s højde, vil den få en tæt, busket vifteform. Beskærer du kun sporadisk, får du en meget stor busk med en mere løs vækst, der kan fungere fint bagerst i bedet. Bare rolig, da den skyder flittigt igen og bliver tæt og blomsterrig allerede samme år.

Hvornår må man klippe sommerfuglebusk ned?

De er en rigtig god idé at klippe sommerfuglebusken ned en gang om året. Det bedste tidspunkt at beskære sommerfuglebusken er om foråret, når der ikke længere er risiko for nattefrost – det vil typisk være en gang i løbet af april. Og man skal ikke være forsigtig med saksen – busken skal ned i 30 centimeter over jordoverfladen for høje buske og 15 centimeter for de lave. Når man beskærer sommerfuglebusken, opnår man en kompakt busk og masser af blomster.

Et godt tip når du skal vælge farve

Sorter med hvide blomster kræver lidt mere soigneringsarbejde, da man løbende må fjerne de afblomstrede, brune blomsterstande for at holde planten pæn. På mørkelilla sorter vil det visne ikke ses så tydeligt. Vælg fx Buddleja davidii ’Black Knight’, der har 25-35 cm lange mørke blåviolette blomsterstande, der blomstrer i august-september.

Mere grøn inspiration: Brug bunddækkeplanter mod ukrudt