Magnolia
Træer og buske

Plant magnolia i haven

af Jytte Boch 28.02.2020
Foto: Jytte Boch.
Hvert forår glæder vi os til, at magnolierne springer ud med en overflod af store, romantiske blomster. Træerne findes i alle størrelser, så selv den mindste have kan få plads til et. Læs her, hvordan du gør!

Det er et fantastisk syn, når magnolierne blomstrer i hvide, lysegule og rosa nuancer fra marts til maj. De tidligste magnolier begynder i marts, og nogle af sorterne kommer igen i august med en mindre blomstring. Enkelte blomstrer sommeren igennem og strækker på den måde sæsonen. 

Her kan du læse, hvordan du planter de smukke træer i haven, får dem til at holde længere og hvilken slags du skal vælge til netop din størrelse have.

Læs også:Dyrk hyacinter inde og ude

Større farvevalgfrihed 

Indtil for få årtier siden var magnolier i villahaverne ensbetydende med bare to slags: Almindelig magnolia, Magnolia x soulangeana, der har store, bægerformede, hvidlige blomster med rosa bund, eller stjernemagnolia, Magnolia stellata, der, som navnet antyder, har stjerneformede, helt hvide blomster.

Men siden 1970’erne er der kommet mange forskellige sorter til, og flere af dem er også hårdføre nok til at gro i Danmark. Inden for mange af arterne er det nu muligt at få adskillige nuancer af hvid og cremefarvet samt et utal af rosa toner lige fra de sarteste til de dybeste pink. 

Vælg den rette størrelse magnolia

Magnolier fås både som træer og buske. De mindste bliver ca. 1½-2 m høje, mens de højeste kan blive op til 10 m. Nogle vokser opret, mens andre bliver lige så brede som høje. Derfor er det vigtigt at vælge det rigtige træ fra starten. Skal træet senere flyttes, fx på grund af størrelse eller mistrivsel, skal det ske inden for de første to-tre år, inden rodnettet er blevet for stort. Det er også meget forskelligt, hvor mange år der går, før træet blomstrer. Flere af de nyere sorter blomstrer i en ung alder, og ofte kan du købe et træ i blomst på planteskolen. 

Placér og plant MAGNOLIA korrekt

Generelt kan magnolier bedst lide en solrig plads i læ. Enkelte sorter, fx åkande-magnolia, trives bedst, hvor der også er lidt skygge. Alle arter trives bedst i kalkfri jord, der er neutral eller svagt sur, så bland jorden med rododendronspagnum eller omsatte grannåle, når du planter træet. Når først træet er plantet, behøver det ikke længere at få tilføjet sur spagnum, men klarer sig fint i neutral havejord. 

Magnolia skal helst plantes i september-oktober, hvor jorden stadig er varm. De første par sæsoner er det en god idé at vinterdække rodnettet med gran eller blade for at beskytte det mod frost og udtørring. Rodnettet ligger ret højt og spreder sig primært ud til siderne, så når du planter træet, skal det stå i samme højde som i potten.

Hvis vinteren er hård, så jorden er bundfrossen, kan det unge træ få barksprængninger, hvis solen er stærk og står lige ind på stammen. Dæk derfor gerne stammen mod sydsiden med en grangren. 

Pas på med beskæring

Magnoliernes knopper bliver dannet om efteråret. Bliver træet kraftigt beskåret i denne periode, går det ud over blomstringen det følgende forår. Nogle sorter behøver ingen beskæring, mens andre med fordel kan formes ved at tynde ud. Der findes sorter, hvor beskæring frarådes, fx åkandemagnolia, da det kan ødelægge træet. Er det nødvendigt at beskære dit træ, bør du kun tage af de mindre grene, så træet ikke forbløder. Og beskær først, når der er kommet løv på træet.

Se også: Få succes med primula

Få glæde af magnolia året rundt

Magnolier er især spektakulære i foråret, men efter afblomstring er de også en pryd i haven, idet mange af sorterne først får blade, når blomsterne er væk. Efter afblomstring kan der komme dekorative frøstande, hvoraf nogle er lange og nedhængende. Om efteråret smider træet bladene, hvorefter man vinteren igennem kan nyde de nye knopper, der sidder tilbage på de krogede grene.

Til alle slags haver: Almindelig magnolia, Magnolia x soulangeana. Denne velkendte art er en krydsning, og der er mange forskellige sorter og farver inden for gruppen. Nogle er svagt voksende, mens andre bliver til større træer. Soulangeanasorterne blomstrer, før bladene kommer frem. Hovedblomstringen er i april-maj, men de kan blive ved med at producere blomster et godt stykke ind i juni.

Til store haver: Pilebladet magnolia, Magnolia salicifolia. Et træ på omkring 7 m med mindre, pilelignende blade, deraf navnet. Det vokser forholdsvis hurtigt og kan blomstre allerede i en tidlig alder med hvide, duftende blomster, der springer ud, før løvet kommer i maj. 

Til mellemstore haver: Rød magnolia, Magnolia liliiflora. Et svagt voksende træ, der er ca. 3 m højt og bredt. Knopperne er mørkrosa og hvidlige indeni, når de springer ud i maj. Sorten ’Nigra’ bliver ved med at komme med spredt blomstring over sommeren. 

Til små haver: Stjernemagnolia, Magnolia stellata. En lille svagt voksende busk. Det er en af de første magnolier, der blomstrer, med stjerneformede blomster fra marts og langt ind i april. Stjernemagnolier er hvide, men findes i beslægtede hybrider i rosa og cremegule nuancer. Når busken har etableret sig, leverer den hvert år en overdådig blomstring. Løvet dukker først frem i maj.

Måske du også vil kunne lide: 9 smukke roser til haven