Sådan dyrker du enebær i haven

I gamle dage sagde man: “Hellere være ugift end at være bundet til en enebærbusk”. Dette kom af at busken har nogle meget spidse nåle, men busken kan meget andet end at stikke - læs med her!

Enebær - et nåletræ med vilde egenskaber

Enebærbusken er stedsegrøn og nålebærende med små bær. Enebær, på latin Juniperus communis, er faktisk små kødfyldte kogler, selvom man lader sig nare af, at der er “bær” i navnet. 

Bærene er grønne indtil de bliver modne, hvor de skifter til en blåsort farve. 

Enebærtræet har mange sorter og forskellige former. Træerne kan både være søjleformede og blive op til 10 meter høje. Denne sort bruges ofte som pryd rundt i de danske haver, da de smukke bær og de evigt grønne nåle, gør træerne flotte at kigge på. 

Den høje søjleformede sort af enebær opnår typisk en størrelse på 5x2 meter, men kan blive helt op til 10 meter under rette forhold. 

Enebær kan også være fladt krybende buske, der ikke bliver højere end 1-2 meter. De har et kraftigt rodsystem, hvilket er med til at gøre planten hårdfør. Vilde enebærbuske kan nå en imponerende alder. I Norge har man fundet flere enebærplanter, der er over 1000 år gamle. 

Navnet ene stammer fra ordet “esse”, som betyder ildsted. Buskens nåle er nemlig særdeles gode som optændingsbrænde og kan bruges uanset om de er våde eller tørre. 

 

Ene findes vildt i Danmark

Enebær har vokset vildt i Danmark siden istiden og har faktisk været her i mere end 10.000 år. Den er meget almindelig i Jylland og på Bornholm. Du kan desuden finde busken over hele landet på græssede overdrev og heder. 

Enebær lever vildt i tempererede egne af den den nordlige halvkugle. Den kræver lys, men stort set alle slags jordbundsforhold er gode nok til enebær. 

SE OGSÅ: Sådan passer du et abetræ

Udplantning af enebær i haven

Enebær har godt at fuld sol og kan plantes ud i foråret og hen over sommeren. Jorden skal gerne være let og muldrig. Hvis enebær placeres i for meget skygge, vil træets flotte form ødelægges, da grenene strækker sig, for at få mere sol. 

 

Pasning og pleje af enebærbusk

Enebær er hårdfør og skal ikke have meget andet end sol. Du skal vande i etableringsfasen, men ellers sørger dets kraftige rodnet for at skaffe vand fra jorden. 

Du kan med fordel gøde enebærbuske  om foråret, hvis du ønsker at skabe gode vilkår, så den kan vokse sig endnu større. 

Beskæring af enebær

Hvis enebærtræet er ved at vokse ud af proportioner, kan du beskære det. Det skal dog siges, at træet vokser langsomt, så du behøver næppe finde grensaksen frem hvert år. Det er vigtigt, at gøre det om foråret, så træet kan nå at komme sig til vinteren. 

Når du beskærer træet, må du ikke klippe ind til nøgne grene - det er vigtigt, at der stadig er grønne nåle tilbage på grenen, efter du har klippet den. 

Hvornår kan man høste enebærene? 

Når det kommer til at høste bærkoglerne fra enebær skal du have tålmodighed. De er nemlig to år om at modne og kommer derfor ikke bare igen flere gange i sæsonen, som andre remonterende bær gør det.  Når bæret er modent skifter det farve, og det er tydeligt, hvilke der er klar til at blive høstet. 

Bærene skal desuden håndplukkes, da resten af buskens blomster, nåle og umodne bær sidder blandt de spiselige bærkogler. Bærkoglerne vil være modne omkring september-oktober. 

TIP: Hvis du læser dette og undrer dig over, at din enebær derhjemme ikke blomstre, så frygt ej - enebær blomstrer først når de er 15-20 år gamle. 

Hvordan opbevares og bruges enebær i madlavning? 

Enebær kan sagtens bruges i mad og kan købes både hele eller knuste. Hvis du blot ønsker smagen fra det kraftige bær, kan du bruge det ligesom laurbærblade og fjerne det efter retten er tilberedt. 

Faktisk er enebær ofte det, der giver den kraftige smag i gin. Enebær er fra nåletræsfamilien og du kender sikkert godt den kraftige smag af gran, man får i gin. Derudover er enebær med til at give smag i mange vildtretter og rygning af kød og pølser. 

Du kan selv tørre dine enebær. Det skal blot gøres ved en lav temperatur under 35 grader. 

De kan opbevares i en lufttæt beholder og behøver ikke stå på køl. De har en holdbarhed på op til 6 måneder.