Aftensmad

Galette med kål og cremet ost

Skift den klassiske pizza ud med en grov madgalette med to slags kål, hvidløgscreme og parmesan. Få den lækre opskrift her!
af Mai Knauer 18.10.2019 Foto: Columbus Leth.
4 personer

Speltbund

  • 100 g smør
  • 80 g vand
  • 210 g speltmel
  • 1/2 tsk. salt
  • 20 g parmesan

Fyld

  • 1 helt hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • Salt og peber
  • 140 g cremefraiche 38%
  • 100 g frisk grønkål
  • 100 g palmekål

Pynt

  • 1 bundt rød frisk basilikum
  • 25 g revet parmesan

En galette er en lækker hverdagsret og et godt alternativ til den klassiske pizza. Brug dine yndlingsgrøntsager som topping, eller følg vores lækre opskrift på en galette med to slags kål, hvidløgscreme og parmesan. 

TIP: Galetter kan også fyldes med sødt fyld. Prøv evt. med marmelade, lemoncurd eller chokolade. 

Hvad er en galette?

En galette er en fransk madspecialitet fra Bretagne og er en slags sprød tærte, der minder om en rustik pizza. Den bages uden tærteform med kanter, som foldes ind mod midten. Oprindeligt blev den bagt på boghvede og oftest med ost, skinke og spejlæg. 

Sådan laver du galette

Speltbund:

  1. Kog smør og vand sammen i en gryde, indtil smørret er smeltet.
  2. Kom det i en skål, og tilsæt speltmel, salt og revet parmesan.
  3. Ælt dejen godt igennem.
  4. Læg dejen ud på et meldrysset bord, og ælt, indtil den er smidig.
  5. Rul dejen ud på et stykke bagepapir – læg evt. et stykke bagepapir over den, så den er lettere at rulle ud.
  6. Placér bagepapiret med dejen på en bageplade.
  7. Tænd ovnen på 200°. 

Fyld:

  1. Læg et helt hvidløg med skal på et stykke alufolie, stænk med olie, og drys med salt.
  2. Luk alufoliet om hvidløget, og bag det i ovnen i ca. 30 minutter, til det er blødt.
  3. Klem hvidløget ud af skallen, og kom det i en lille skål.
  4. Tilsæt peber og cremefraiche og lidt salt.
  5. Smør hvidløgscremen på bunden, men efterlad en kant på 5 cm uden fyld.
  6. Skyl grønkål og palmekål, og pluk det af stokken.
  7. Fordel kålen på bunden.
  8. Bag galetten i ca. 25 minutter.

Pynt:

  1. Servér galetten med rød basilikum på toppen og revet parmesan.