Aftensmad

Grøntsagstærte med rygeostecreme

En lækker grøntsagstærte holder altid – og du kan selv variere, hvilke grøntsager du vil fylde din tærte med, men her får du en opskrift med radiser, bønner og gulerødder.
af Louisa Lorang 10.02.2022 Foto: Anders Schønnemann
4 personer

Dej:

  • 85 g koldt smør
  • 65 g fint speltmel
  • 75 g grahamsspeltmel
  • 1 nip salt
  • 1 æggeblomme
  • 1-2 spsk. koldt vand
  • en aflang tærteform

Fyld:

  • ca. 20 g friske grønne bønner
  • 8-10 rensede radiser
  • 125 g nye små gulerødder
  • 1 bundt forårsløg
  • 3 æg
  • 170 g fynsk rygeost 10 % (170 g)
  • 1 dl mælk
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 bundt purløg

Miks nye sprøde grøntsager i denne tærte, og lav en mager creme med rygeost til at komme ovenpå - perfekt kombination til en let aftenmad. Grøntsagstærten smager også lækkert som tilbehør til kød eller fisk, og den kan nydes både kold og lun.

Sådan laver du Grøntsagstærte med rygeostecreme

  1. Dej: Hak det kolde smør sammen med de 2 slags speltmel og salt, til du får en grynet masse, der nærmest ligner grov rasp. Saml hurtigt dejen med æggeblommen og koldt vand. Læg den evt. koldt i en ½ time.
  2. Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform. Skær kanterne til.
  3. Nip bønnerne. Rens radiser, gulerødder og forårsløg. Bring en gryde med letsaltet vand i kog, og lad bønner, gulerødder og forårsløg koge i 2-3 minutter. Overhæld dem med koldt vand, og lad dem dryppe godt af.
  4. Skær bønnerne i 3 cm lange stykker, og fordel dem i tærten.
  5. Pisk æg, rygeost og mælk sammen, og krydr med salt og peber. Vend hakket purløg i æggemassen, og hæld den over bønnerne.
  6. Læg et fint mønster af halve gulerødder, forårsløg og radiser.
  7. Bag tærten på næstnederste rille i en 190° varm ovn i ca. 40 minutter.