Den græske musaka er fyldt med lækre råvarer og god smag fra masser af krydderier. Servér med en frisk salat med feta og oliven for en fuldendt græsk middag. Få opskriften her!
af Inge Skovdal, Julie Hey og Pia Andreassen
15.01.2022
Foto: Nina Malling/Skovdalnordic.com
4 personer
Musaka
500 g hakket lammekød
2 løg
3 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie til stegning
1 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
½ spsk. tørret timian
½ spsk. tørret rosmarin
2 spsk. tomatpuré
2 dl rødvin
Salt og peber
Aubergineskiver
2 auberginer
1 spsk. olivenolie
½ tsk. salt
Bechamelsauce
2 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
6 dl sødmælk
100 g parmesan
1 knsp. friskrevet muskatnød
Salt og peber
2 æg
Salat
50 g rucola
1 spsk. olivenolie
1 spsk. balsamicoeddike
Salt og peber
1 glas kalamataoliven
100 g feta
Groft brød
Sådan laver Musaka med græsk salat
Tænd ovnen på 200°. Tag lammekødet ud fra køl.
Pil og hak løg og hvidløg. Steg dem klare i olie i en gryde.
Tilsæt lammekød og krydderier, og brun kødet.
Tilsæt tomatpuré, rødvin, salt og peber, og lad kødsaucen simre under låg.
Aubergineskiver: Skær auberginer i 1 cm tykke skiver på langs, og fordel dem på bageplader beklædt med bagepapir.
Pensl med olie, krydr med salt, og bag dem let gyldne og møre i ovnen i 10 minutter.
Bechamelsauce: Smelt smør i en gryde, og pisk mel i. Rør mælk i lidt ad gangen, til saucen er jævn og cremet.
Tilsæt friskrevet parmesan, muskatnød, salt og peber, og rør, til osten smelter.
Tag gryden af varmen, og lad saucen køle lidt af, inden æggene piskes i.
Saml musakaen i et ovnfad: Først 1 lag kødsauce, dernæst 1 lag aubergineskiver og bechamelsauce. Gentag, til saucen er brugt op. Bag fadet i ovnen i 45 minutter.
Græsk salat: Skyl rucola, og dryp olie og balsamico over.
Kværn salt og peber over, og top med oliven og smuldret feta.