Desserter og kager

Clafoutis med mandariner

Denne opskrift giver fine små clafoutis, som kan nydes til kaffe eller som dessert. Optimalt bør man forberede mørdejen dagen i forvejen.
af Henrik Kerrn-Jespersen, Foto: Jacob Termansen 16.02.2009

Denne opskrift på clafoutis kræver, at man råder over ti små tærteforme, der hver har en diameter på ca. otte centimeter.

Alternativt kan man tilberede en stor clafoutis, men portionsideen går tabt.

Clafoutis med mandariner

10 pers.

Det skal du bruge:
Mørdej
275 g hvedemel
100 g flormelis
1 spsk. vaniljesukker
200 g smør
1 æg
1 spsk. vand

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Clafoutis-creme
3½ dl piskefløde
½ vaniljestang
50 g sukker
3 hele æg
2 æggeblommer

Fyld
½ kg mandariner, skrællede og skåret i mindre stykker
50 g mørk chokolade, hakket fint
Lidt pistaciekerner el. chokolade til pynt

Prøv også denne skønne opskrift på clafoutis med rabarber

Sådan gør du:
Mørdej
Tilbered gerne mørdejen dagen i forvejen og ellers et par timer før, så den kan hvile i køleskabet før brug.

Rør melet sammen med flormelis og vaniljesukker. Skær smørret i mindre stykker. Saml melet i en lille bunke på køkkenbordet og lav en lille fordybning i midten til smørret og ægget. Saml hurtigt alle ingredienserne til en fin klump dej. Juster med en spsk. vand eller lidt mere undervejs, hvis det virker for tørt.

Vær opmærksom på, at det ikke er nogen god idé at samle dejen i en røremaskine. Det får den til at virke for 'kort', hvilket vil sige, at dejen krymper for meget under bagningen.

Rul dejen tyndt ud på et bord drysset med mel og stik eller skær ti runde flader ud af dejen, så de passer med formenes størrelser.

Smør eller gnid hver form med en smule smør og fordel dejen i formene. Tryk den godt ned langs indersiden af formene, så den bliver der under bagningen.

Dæk dejen i formene med bagepapir og fyld det med tørrede ærter eller ris for at dejen holder formen under bagningen. Forbag mørdejsbundene ved 175° i ca. 15 min.

Clafoutis-creme
Hæld fløden i en gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Læg den tomme vaniljestang ned i fløden sammen med de udskrabede vaniljekorn.

Rør sukker, æg og æggeblommer let sammen i en stor skål. Bring fløden i kog sammen med vaniljen og hæld den gennem en sigte over i skålen med æggemassen. Rør det godt sammen og hæld det hele tilbage i gryden.

Varm det op, så blandingen legeres (ved ca. 72°) og rør i den undervejs. Cremen til clafoutis skal tykne, men må for guds skyld ikke koge. Tag gryden af varmen og lad cremen til clafoutis køle let af.

Fyld og tilberedning
Fordel mandarinstykkerne og den hakkede chokolade i formene med de forbagte tærtebunde.

Fordel forsigtigt clafoutis-cremen ovenpå, så den dækker mandariner og chokolade, og bag dine clafoutis med fyldet i ca. 15 min. ved 160° til fyldet har sat sig og endnu ikke har taget farve. Dæk evt. til med stanniol undervejs, hvis tærterne har tendens til at få for meget farve.

Lad de færdigbagte clafoutis køle helt af i formene, før de løftes ud.

Pynt evt. dine hjemmelavede clafoutis med lidt hakkede pistaciekerner eller chokolade før servering.

Find flere opskrifter på lækre kager fra Sweet Valentine