Desserter og kager

Græskarguf

De store imponerende græskar kan andet end at pynte. Smag selv de saftige muffins eller en sprød tærte med gedeost.
af Marie Melchior, Foto: Betina Hastoft 18.10.2011

GRÆSKARMUFFINS

HVILKE GRÆSKAR TIL HVAD



• Butternut



• Hokkaido



• Halloweengræskar (centnergræskar)


(12 stk.)
175 g hvedemel
175 g fuldkornsmel
2 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
½ tsk natron
175 g lyst rørsukker
5 dl græskarpuré, se nedenfor
2½ dl græsk yoghurt
3 æg
1½ dl olie
100 g valnødder

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Bland mel, bagepulver, krydderier og natron. Hak valnødderne groft. Pisk olie med græskarpuré, yoghurt, æg, sukker og hakkede valnødder.
- Bland det våde med det tørre og hæld dejen i muffinforme. Bag i 35-40 minutter ved 200°.
- Pynt kagerne med hvid glasur og 1 hel valnød på hver.

TÆRTE MED GRÆSKAR OG GEDEOST

(6 små tærter eller 1 stor)
Tærtedej:
200 g hvedemel
100 g koldt smør
1 knivspids cayennepeber
50 g friskrevet parmesan
1 æggeblomme
Fyld:
3 spsk olivenolie
1 skalotteløg
350 g butternut eller græskar
2 tsk hakket timian
150 g gedeost
100 g semidried tomater i olie
2 dl fløde
2 æg
2 spsk hakket purløg

- Skær det iskolde smør i terninger og blend mel, smør og cayennepeber i en foodprocessor til det er som krummer. Tilsæt friskrevet parmesan og æggeblomme og 1-2 spsk koldt vand. Blend til dejen har samlet sig.
- Form dejen til en kugle og pak den i film. Læg den på køl i 30 minutter. Rul dejen ud på et melstrøget bord. Udstik 6 cirkler eller en stor cirkel til at komme i tærteformene.
- Læg dejen i formen(e) og dæk kanterne til med alufolie. Forbag tærterne på 190° i 10- 12 minutter. Fjern alufolien og afkøl tærterne på en bagerist.

Fyld:
- Pil og hak skalotteløgene. Skær græskarrene i grove terninger. Opvarm olien på panden og svits skalotteløgene. Tilsæt græskar og steg ved svag varme til græskarstykkerne bliver møre og let brunede. Det tager 10-15 minutter. Rør ofte i panden så det ikke brænder på. Tilsæt timian og steg i yderligere nogle minutter.
- Fordel fyldet i tærteformene sammen med semidried tomater og smuldret gedeost. Pisk fløde og æg sammen. Tilsæt hakket purløg, salt og peber og hæld æggemassen over tærtefyldet.
- Bag tærterne på 190° i 25-30 minutter, indtil de er faste og gyldne. Afkøl dem let før du serverer fx med en god salat.