Desserter og kager

Hveder med kanel

Bag dine hveder dagen i forvejen. Sådan gjorde bagerne i gamle dage, fordi ingen måtte arbejde på Store Bededag
af Marie Melchior, Foto: Betina Hastoft / Fra Magasinetmad.dk 27.04.2010

Bag gerne dine hveder dagen i forvejen, så du blot behøver at riste dem på selve dagen. Sådan gjorde bagerne også i gamle dage, fordi ingen måtte arbejde på Store Bededag.

Hveder med kanel

Tid: 20 minutter
Hævetid: ½ time + 20 minutter
Bagetid: 20-25 minutter
Antal: 16 hveder

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det skal du bruge
50 g smør
2½ dl sødmælk
35 g gær
1 æg
2 spsk. sukker
1½ tsk. stødt kanel
½ tsk. groft salt
ca. 450 g hvedemel (7½ dl)

Sådan gør du
1. Smelt smørret i en kasserolle ved svag varme. Hæld sødmælken i en røreskål, og tilsæt det smeltede smør. Rør gæren ud i den lune mælkeblanding.

2. Rør æg, sukker, kanel og salt ud i mælkeblandingen.

3. Tilsæt lidt af melet, og rør, til dejen har konsistens som grød. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og rør/ælt med let hånd, til dejen er sammenhængende og let. Lad dejen hæve tildækket ½ time et lunt sted.

4. Ælt dejen igennem, og form 16 hveder. Læg dem tæt ved siden af hinanden, så dine hveder kan vokse sammen, på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i ca. 20 minutter. Tænd ovnen på 200°.

5. Bag dine hveder i ovnen i ca. 15 minutter. De skal være ret lyse på overfladen. Lad de færdigbagte hveder køle af på en bagerist.

6. Servering: Flæk de afkølede hveder, og læg dem på en brødrister med skærefladen nedad. Rist dine hveder, til de bliver let gyldne på skærefladen. Du kan også riste hveder i ovnen - læg dem på en bagerist med skærefladen opad, og tænd ovnen på grill. Hold øje med dine hveder, så de ikke bliver for mørke.

Server de ristede hveder lune med iskoldt smør.