Desserter

Issandwich med peanutbutter

Is hører sig typisk sommeren til, men disse lækre issandwiches kan sagtens serveres året rundt! Sæt den f.eks. på dessertbordet, eller nyd den som en kølende eftermiddagssnack.
af Cecilia Fahlström 12.10.2017 Foto: Stine Skovdal.
6 personer

Cookies:

  • 40 g smør
  • ½ vaniljestang
  • 100 g peanutbutter
  • 40 g rørsukker
  • 40 g brun farin
  • 1 æg
  • 40 g hvedemel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 nip salt

Vaniljeis:

  • 1 bourbonvaniljestang eller 2 almindelige vaniljestænger
  • 80 g sukker
  • 5 dl sødmælk
  • 8 pasteuriserede æggeblommer
  • 65 g sukker
  • ker 3 dl piskefløde

Denne opskrift på issandwich består af peanutbuttercookies, der er lagt omkring skøn hjemmelavet vaniljeis. Det tager lidt lang tid at lave isen selv, men den smager til gengæld også dobbelt så godt som købeversionen. Du kan sagtens variere denne opskrift ved at udskifte isen med een anden smag som fx jordbær eller chokolade. Du kan også bytte de sprøde cookies ud med din yndlingsvariant.

Sådan laver du issandwich

  1. Cookies: Tænd ovnen på 175°.
  2. Stil smørret ud på bordet, så det får stuetemperatur.
  3. Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
  4. Hæld vaniljekorn, smør, peanutbutter, rørsukker og brun farin i en skål.
  5. Pisk det hele sammen.
  6. Tilsæt æg, og pisk igen, indtil konsistensen er ensartet.
  7. Sigt hvedemel, bagepulver og salt i skålen.
  8. Pisk dejen godt igennem.
  9. Læg et stykke bagepapir på en bageplade.
  10. Tril 12 små ensartede kugler af dejen.
  11. Placér kuglerne på bagepladen så der er god plads imellem dem.
  12. Bag småkagerne i ca. 12 minutter, indtil de er gyldne i kanterne.
  13. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle helt af.
  14. Vaniljeis: Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
  15. Vej 80 g sukker af, og tag 2 tsk. fra.
  16. Bland de 2 tsk. sukker sammen med vaniljekornene på et spækbræt.
  17. Hæld mælk, sukker, vaniljesukker og den tomme vaniljestang i en gryde.
  18. Varm langsomt blandingen op til kogepunktet.
  19. Tag gryden af blusset, og lad blandingen trække i 15 minutter.
  20. Hæld æggeblommerne i en skål med de 65 g sukker.
  21. Pisk æggeblommer og sukker, indtil blandingen er lys og luftig.
  22. Tag den tomme vaniljestang op af gryden.
  23. Hæld langsomt mælkeblandingen over æggeblommemassen, mens du rører.
  24. Pisk piskefløden til let skum.
  25. Vend flødeskummet i mælke-ægge-blandingen, og rør indtil der ingen klumper er.
  26. Hæld blandingen på en ismaskine, og lad den køre i 40-60 minutter.
  27. Læg et stykke bagepapir på en bageplade, og hæld vaniljeisen ud på bagepapiret.
  28. Glat isen ud, indtil den er 2 cm høj over det hele.
  29. Stil bagepladen i fryseren, og lad isen fryse helt hård.
  30. Brug en rund udstikker, der har en diameter, der er mindre end dine cookies’ diameter.
  31. Udstik en masse runde stykker af vaniljeisen.
  32. Placér et stykke vaniljeis mellem 2 cookies, og servér.

Tip: Du kan også bruge færdigkøbt vaniljeis, hvis du vil lave en hurtigere version af disse issandwiches.