Desserter og kager

Luksus-grød med rabarber og jordbær

Grød med rabarber og jordbær er den perfekte kombination af sommerens syrligste og sødeste råvarer.
af Mikkel Karstad / Foto: Anders Schønnemann 2.05.2016
Grød med rabarber og jordbær

Rabarber er en af de råvarer, der markerer et farvel til vinterforrådet af citrusfrugter og nødder og et velkommen til spæde, friske råvarer. De første rabarber skyder op af jorden i april, og du kan fremskynde høsten ved at sætte en glasklokke eller en klar plastikspand over planten.

Se også: Rabarber - en rigtig forårsbebuder

Vælg de rigtige rabarber til din grød med rabarber

Der findes mange sorter af rabarber, som er forskellige i farve, i smag og i høsttidspunkt. Den syrlige smag af rabarber skyldes plantens indhold af citron-, æble- og oxalsyre. Jordbær og vinrabarber, der er røde helt igennem, er de mest delikate sorter.

Se også: Rabarbergrød med vaniljeis, marengs og crumble

Sådan høster du rabarber

Når du høster rabarber, skal du trække stænglen op med et fast greb nederst mod roden for at undgå, at den knækker. Det nederste hvidlige stykke er nemlig det mest delikate på planten overhovedet. Du skal aldrig stole blindt på rabarberopskrifter, da sukkerindholdet i rabarber varierer fra sort til sort, fra tid til anden, og næsten fra plante til plante. Så smag dig frem, og husk at kogt frugt tit bliver lidt surere i smagen, når den køler af.

Prøv også: Hjemmelavet rabarbersaft

Luksus-grød med rabarber og jordbær

4 personer

Det skal du bruge:

 • 300-400 g rabarber
 • 100 g friske jordbær
 • 150 g sukker
 • 1 usprøjtet citron
 • 50 g ristede græskarkerner
 • lidt rød skovsyre

Vild med grød med rabarber? Prøv også disse 10 desserter med rabarber!

Vaniljeparfait:

 • 4 dl piskefløde
 • 4 æggeblommer
 • ½ vaniljestang
 • 60 g sukker
 • 3-5 korn
 • groft salt

Sådan laver du luksus-grød med rabarber og jordbær:

Grød: Skyl rabarber, og skær dem i små stykker. Skyl jordbær, og nip blomsterne af. Bland rabarber og jordbær i et ildfast fad, drys med sukker, saft og fintrevet skal af citronen. Lad det trække i 30 minutter i fadet, inden det skal i ovnen. Bag derefter frugten ved 100° i ca. 30 minutter, så den smider lidt væske, men stadig holder form og farve. Tag fadet ud af ovnen, og sæt det på køl. Lad grøden blive helt kold inden servering.

Vaniljeparfait: Sørg for, at alle ingredienser og røreskålen er kold. Bland piskefløde, æggeblommer, korn fra vaniljestangen, sukker og salt i en røreskål. Pisk det sammen med en røremaskine eller elpisker til en ikke for fast flødeskumskonsistens. Hæld parfaitmassen i en sandkageform eller i små portionsforme, og stil den i fryseren. Frys parfaiten i 2-3 timer inden servering. Tag parfaiten ud af fryseren ca. ½ time før servering (lidt mindre, hvis du har den i små forme). Servér den kolde grød med et stykke parfait, lad den smelte lidt ud i grøden. Drys med ristede græskarkerner og rød skovsyre.

Tip! Du kan lave vaniljeparfaiten 2-3 dage i forvejen. Hvis den står længere på frost, bliver den for hård og danner store iskrystaller

Flere søde opskrifter med rabarber!