Desserter
Desserter og kager
Opskrift: Citrontærte med marengs
Citrontærte med marengs er en elegant fransk klassiker, som på én gang er sød og syrlig. Server den som dessert eller til eftermiddagsteen.
af Christine Bille Nielsen og Camilla Biesbjerg Mikkelsen / Foto: Henrik Freek
4.01.2022
Citrontærte med marengs har nøgleordet elegance i sig. Den fungerer perfekt som dessert til middagsselskabet eller til kaffen,.
Citrontærten, eller tarte au citron som de kalder den i Frankrig, har det hele: Den knasende bund, den syrlige citroncreme og den fløjlsbløde marengs, der er sat i fine toppe.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Så er det blot at invitere gæsterne over til eftermiddagshygge, og server citrontærte med maregns sammen med en lille kop kaffe, lavet på stempel. Så bliver det næsten ikke mere fransk!
SE OGSÅ: Mette Blomsterbergs citrontærte HER!
Opskrift på citrontærte med marengs
Antal: 8-10 personer
Det skal du bruge for at lave citrontærte med marengs
Tærtebund:
- 50 g grahamsmel
- 125 g hvedemel
- 1 knivspids salt
- 1 spsk sukker
- 75 g koldt smør
- 3 spsk mælk
- Tærteform med løs bund, 26 cm i diameter
Citroncreme:
- Fintrevet skal af 2 citroner, usprøjtede
- Saft af 2 citroner (1 dl)
- 1½ spsk hvedemel
- 100 g sukker
- 1 dl mælk
- 3 hele æg
- 3 æggeblommer
- 50 g smør
Marengs:
- 3 æggehvider
- 150 g sukker
- 1 tsk citronsaft
Sådan laver du citrontærte med marengs
- Bland grahamsmel, hvedemel, salt og sukker i en skål. Skær det kolde smør i tynde skiver, og smuldr det i melet. Tilsæt mælk, og ælt dejen hurtigt sammen.
- Klap dejen til en flad cirkel, pak den ind i husholdningsfilm, og læg på køl i ca. 30 min.
- Rul den kolde dej ud på et meldrysset bord, så du får en cirkel på ca. 30 cm i diameter. Fold dejen sammen 2 gange, og flyt den forsigtigt over i tærteformen med hænderne under dejen, så den ikke sprækker. Det er ikke nødvendigt at smøre formen til din citrontærte først. Tryk dejen forsigtigt ud i formen - få den godt ned i kanten.
- Skær overskydende dej af, så dejen flugter med formens øverste kant. Prik dejen med en gaffel, og stil den på køl i ca. 30 min.
- Bag derefter bunden til din citrontærte i en 200° varm ovn i ca. 20 min. (180° varmluft), til den er bagt helt færdig. Tag tærteformen ud af ovnen, og lad den køle af, inden du samler din citrontærte.
Citroncreme:
- Pisk citronskal, citronsaft, mel, mælk, sukker, æg og æggeblommer sammen i en gryde, og kog cremen godt igennem under piskning. Skær smørret i små terninger, og pisk det i cremen.
- Fordel citroncremen i den forbagte tærtebund, og lad din citrontærte køle af i køleskabet.
Marengs:
- Pisk æggehviderne skummende med en elpisker. Tilsæt 4 spsk sukker og citronsaft, og pisk videre, til æggehviderne er helt stive. Vend resten af sukkeret i med en ske.
- Hæld marengsen i en sprøjtepose med en stor, stjerneformet tyl, og sprøjt marengsen op på hele citrontærte. Har du ingen sprøjtepose, fordeles marengsen på din citrontærte med en ske.
- Bag citrontærte med maregns i ovnen ved 250° (225° varmluft) i 5-10 min., til marengsen er gyldenbrun.
- Server citrontærte med marengs sammen med en god kop mokka.