Desserter og kager

Ymerfromage med brun farin

Lækker dessert af Thomas Herman fra restaurant Nimb.
af Henrik Kerrn-Jespersen / Foto: Jacob Termansen 17.08.2011

Du har sikkert fået ymerfromage til dessert som barn. Men har du nogensinde selv prøvet at lave ymer fromage?

Her har vi piftet den velkendte ymerfromage op med lakrids og med tilbehør af jordbærgelé og lakrids-nougatin.

Ymerfromage med brun farin

4 personer

Det skal du bruge
Ymerfromage

½ l ymer
5 spsk brun farin
½ tsk lakridspulver
1 spsk piskefløde
6 blade husblas
2 dl piskefløde

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jordbærgelé
2 dl hjemmelavet jordbærsaft el. anden god jordbærsaft (ikke for sød)
2 udblødte blade husblas

Lakrids-nougatin
37 g fondantpulver
37 g glukose
2,5 g smør
rå lakrids el. engelsk lakrids

Pynt
16 flotte jordbær, rensede og halverede
16 gode spanske mandler, gerne Marconas
estragontoppe
lidt god og frugtig olivenolie

Tykmælk er endnu en af barndommens velkendte desserter. Her får du opskriften på hjemmelavet tykmælk med lækker topping

Sådan gør du
Ymerfromage: Rør ymer og farin sammen, til farinen er opløst. I en lille kop røres lakridspulver og 1 spsk. piskefløde sammen til en ensartet masse. Smag ymermassen til med lakridsfløden.

Udblød husblassen i koldt vand og pisk fløden let stiv. Smelt imens forsigtigt den udblødte husblas i en kasserolle med 1 tsk vand over svag varme under omrøring. Rør den smeltede husblas forsigtigt ud i ymeren, som ikke må være for kold, og vend til sidst den letpiskede fløde i blandingen.

Fordel ymerfromage i 4 tallerkener eller skåle og dæk dem med husholdningsfilm. Stil tallerkenerne på køl til din ymerfromage har sat sig.

Jordbærgelé
: Lun forsigtigt jordbærsaften i en kasserolle og smelt husblassen i saften. Afkøl saften til den har stuetemperatur og dæk toppen på alle de kølige fromager med et tyndt lag jordbærgelé. Sæt skålene på køl og lad geleen stivne oven på din ymerfromage.

Nougatin:
Bring forsigtigt fondantpulveret i kog sammen med glukose og smør til det giver en lysebrun, grødet masse. Bred massen ud på et stykke bagepapir og lad den køle af på bordet, så det danner en hård karamel. Kom det op i en blender og knus det til et fint pulver. Drys det blendede pulver ud på en bagemåtte i et tyndt lag og riv lidt rå lakrids udover, men pas på at det ikke bliver for kraftigt.

Bag det i ovnen ved 100°, til pulveret er smeltet, og køl det af bagefter. Bræk nougatin-massen i små brud.

Servering
: Tag skålene fra køl 10 minutter før servering. Anret jordbær og mandler på toppen af hver portion ymerfromage og dryp forsigtigt lidt olivenolie omkring eller oven på fromagerne. Pynt med nougatin-brud og lidt estragontoppe.

Server ymerfromage som en overraskende dessert, der helt sikkert vil vække minder hos dine gæster.

TIP
:
Ymerfromage kan med fordel tilberedes dagen i forvejen. Det gælder også nougatin-bruddene, som kan opbvevares i en tætsluttende dåse, til de skal bruges.

Fondantpulver kan bl.a. købes hos Specialkøbmanden og via netbutikken Urtegaarden.dk. Her fås også glukose og rå lakrids, som også sælges gennem velassorterede apoteker og materialister. Server evt. en god jordbærsorbet til desserten.