Drikke

Hylden blomstrer | Sådan laver du den bedste saft

De hvidgule blomster knejser lige nu i parker og på marker. Pluk dem til lækker hyldeblomstsaft, som kan nydes med eller uden alkohol.
af Nina Ettrup 20.06.2016
Hylden, hyldeblomstsaft

Der er næppe noget mere sommerligt end et glas kold og læskende hyldeblomstsaft. Du kan selvfølgelig købe saften i supermarkedet, men den, du selv laver, smager allerbedst.

Og netop nu blomstrer hylden overalt i Danmark, så pak saks, handsker og en stor pose – eller tre – og drag på rov på marker, i parker og haver. Der skal en del blomster til, men når først de er ’fanget’, er saften meget enkel at lave.

LÆS OGSÅ: WEEKEND BREAKFAST KIT | Den nordiske

Blomsterne skal helst plukkes, lige når de er sprunget ud – det er nu! – og hjemme i køkkenet skal du fjerne så meget af stilken som muligt, da den er lidt bitter.

Her får du opskriften på en helt klassisk hyldeblomstsaft – men du kan også eksperimentere med ingredienser som limeskal, rosenvand og brun farin og skabe din helt eget variant af den klassiske drik.

Opskrift på klassisk hyldeblomstsaft med citron

Ingredienser:

  • Ca. 50 hyldeblomstkærme uden (for meget) stilk
  • 2 liter vand
  • 1 kg sukker
  • 3 store eller 4 små usprøjtede citroner i skiver
  • Bland vand og sukker i en gryde og kog, indtil sukkeret er opløst.

LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Fromage med granatæblekerner og mandelsplitter

Fremgangsmåde:

Tilsæt citronskiver og hyldeblomst, og rør det hele godt sammen.

Sluk for blusset og lad det hele køle af på komfuret.

Læg låg på gryden og sæt saften i køleskabet, hvor den trækker i 3-4 dage. Rør rundt i den en gang eller to om dagen.

Fjern blomster og citroner fra saften og hæld den på skoldede flasker, som du sætter i køleskabet. Du kan også putte saften i plasticflasker eller fryseposer og lægge dem i fryseren.

Saften fortyndes med vand – 1 del saft til 3-4 dele vand, alt efter hvor stærk du kan lide den.

Psst.... Du kan også bruges hyldeblomstsaft til sommerdrinks. Bland gin, hvidvin, danskvand og hyldeblomstsaft i en kande og server over is som velkomstdrink til havefesten.