Drikke

Sådan fjerner du rødvinspletter

Rødvinspletter kan desværre være bagsiden af medaljen, når der skal være middag og fest. Vi svarer på hvordan man fjernet rødvinspletterne, både den indtørrede og våde rødvinspletter.
Mandag, 17. februar 2020 - 15:53 (Først udgivet 17 september 2015) - af Maja Grønbæk / FOTO: Inge Skovdal 17.02.2020

Vi har vist alle prøvet det - musikken spiller, snakken går lystigt og pludselig er der rødvinspletter på dugen, på kjolen eller på tæppet. Rødvin indeholder meget farvestof og laver derfor ret voldsomme pletter, som virker uoverskuelige at komme af med igen. Du tænker måske hver gang "hvordan fjerner man rødvinspletter?" Vi har svaret her, og det du skal bruge, er noget du måske allerede har ved hånden.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du får her en guide til hvordan du fjerne rødvinspletter, både de våde og indtørrede rødvinspletter. Så kan du både få rødvinspletten på dugen eller rødvinen på tøjet til at gå væk.

SE OGSÅ: Sådan passer du dine potteplanter

Våde rødvinspletter

Det allervigtigste råd, når det gælder rødvinspletter, er jo hurtigere jo bedre. Det er bare nemmere at fjerne pletten, inden den tørrer. Og heldigvis er det her nogle af de ting, du sikkert allerede har ved hånden kommer ind i billedet. Du kan bruge almindelig bordsalt, danskvand eller mælk.

Salt
Salt skal helst hældes på pletten inden for to minutter. Drys et tykt lag henover hele pletten, og saltet vil ganske enkelt opsuge rødvinen. Lad det virke i en time, og børst så saltet af igen.

Danskvand
Hvis du bruger danskvand, hælder du det ganske enkelt over pletten og suger herefter vandet op med køkkenrulle eller rene klude, indtil farven langsomt forsvinder. Gentag eventuelt behandlingen. Boblerne i danskvandet er med til at "løfte" pletten af stoffet. Det er vigtigt, at du ikke bruger andre kulsyredrikke som for eksempel sodavand, da sukkeret kan gøre pletten værre.

Mælk
Mælk er en tredje mulighed. Hæld mælken over pletten, og lad stoffet suge, mens du dupper med et viskestykke eller et stykke køkkenrulle. Du må endelig ikke gnide, da det vil få pletten til at trænge ind i stoffet. Lad mælken virke en time, og pletten skulle gerne være forsvundet. Herefter vasker du bare tøjet eller dugen, som du plejer. Hvis det er en stor plet, og du har mulighed for det, så er det endnu mere effektivt at lægge hele dugen eller tøjet i en spand eller balje med mælk.

Indtørrede rødvinspletter

Indtørrede rødvinspletter kan være lidt sværere at fjerne, men også her kan du helt sikkert finde noget brugbart på hylderne derhjemme. Prøv for eksempel med barberskum, vodka eller hvidvin og bagepulver.

Barberskum
Hvis du bruger barberskum, skal du bare dække pletten med det og presse det lidt ned i pletten med bagsiden af en ske. Herefter vasker du dugen eller tøjet som sædvanlig. Skummet og den rensende virkning kan virkelig være et mirakelmiddel, når det gælder indtørrede rødvinspletter.

Vodka
En (helst ikke al for dyr) vodka kan også klare pletterne. Hæld vodkaen ud over pletten, og dup pletten med en ren klud - herefter hælder du lidt mere vodka på. Sørg for at hælde rigelig vodka på, og pletten vil langsomt forsvinde. Vask stoffet, som du plejer. Du kan også bruge anden klar alkohol som for eksempel gin.

Hvidvin og bagepulver
Hvidvin og bagepulver kan også bruges. Først hælder du hvidvinen ud over rødvinspletten. Så laver du en blanding af bagepulver og vand i forholdet 3:1 og rører det sammen. Fordel blandingen over pletten, og lad det virke i en time. Det er en god idé at holde pletten fugtig ved at stænke lidt vand på, mens bagepulveret virker.

SE OGSÅ: 12 grønne rengøringstips fra mormors tid