Antal:
24 stk.
Det skal du bruge:
RØGET LAKS MED SENNEPS-DILD-DRESSING
300 g røget laks i skiver
1 pakke pumpernikkel (250 g)
Frisk krydderurt, fx skovsyre
Friskkværnet peber
2 spsk. sennep
3 spsk. muscovadosukker (eller brun farin)
3 spsk. tørret dild
Snart står nytårsaften for døren, og menuen skal planlægges. Vi har fundet en opskrift på en fin og festlig forret, du kan servere for din gæster. Denne forret med røget laks og hjemmelavet senneps- og dilddressing bliver toppet med skovsyre, der giver et elegant og festligt udtryk. Se alle vores opskrifter på forretter med laks i galleriet nederst i artiklen!
Se også: Skift laksen i din forret ud med tun, og prøv denne luksus tunmousse
Sådan laver du røget laks med dressing:
- Senneps-dild-dressing: Rør sennep, sukker og dild sammen.
- Brug en lille rund udstikkerform til at lave 24 runde skiver pumpernikkel (eller skær brødet i 24 små firkantede stykker).
- Skær laksen i mindre stykker på ca. 3 x 1 cm.
- Servering: Fordel dressingen oven på brødet, og top med laks. Drys med peber og krydderurt.
TIP Du kan også bruge knækbrød til denne lille hapser.
I galleriet finder du 7 opskrifter på små festlige forretter med laks:
Festlige forretter med laks


Tid: 20 minutter. Antal personer: 6
TIP ....
Tid: 20 minutter. Antal personer: 6
TIP . Rist selv rugbrødschips i ovnen, eller køb dem hos bageren.
Det skal du bruge til varmrøget laks med æbleskum:
- 1 frisésalat
- 300 g varmrøget laks
Æble-peberrods-skum:
- 1 dl piskefløde
- ½ usprøjtet citron
- 1 rødt æble
- 3 cm friskrevet peberrod
- 2 spsk. finthakket dild
- 1 spsk. finthakket purløg
- 2 spsk. kørvel
- ½ tsk. sukker
- Salt og friskkværnet peber
Tilbehør:
- 1 bundt dild
- 12-18 rugbrødschips
- Flagesalt
Sådan laver du varmrøget laks med æbleskum:
- Æble-peberrods-skum: Pisk fløden til let skum, og vend citronsaft og fintrevet citronskal i. Skyl æblet, skær det i små tern, og vend dem i flødeskummet sammen med peberrod, dild, purløg og kørvel. Smag til med sukker, salt og peber.
- Skyl og pluk salaten, og fordel den på 6 tallerkener. Top med små stykker af laks. Pynt med dild, og læg en stor skefuld æblepeberrods- skum på hver tallerken. Servér med rugbrødschips drysset med flagesalt.


Det skal du bruge til dampet spinat med laks:
600 g spinat
¼ l piskefløde
Salt og peber
200 g varmrøget laks
50 g revet mozarella
Sådan laver du dampet spinat med laks:
Skyl spinaten grundigt, og damp den i en gryde....
Det skal du bruge til dampet spinat med laks:
- 600 g spinat
- ¼ l piskefløde
- Salt og peber
- 200 g varmrøget laks
- 50 g revet mozarella
Sådan laver du dampet spinat med laks:
- Skyl spinaten grundigt, og damp den i en gryde. Tilsæt fløde, og lad det koge lidt ind.
- Fordel spinat og fløde i 6-8 små ramekiner, og læg et stykke varmrøget laks over.
- Drys med lidt revet mozarella, og bag retten i ovnen i ca. 5 minutter ved 220°, indtil osten er gratineret.


Tid: 20 minutter. Ovntid: 25 minutter....
Tid: 20 minutter. Ovntid: 25 minutter. Antal personer: 4.
Det skal du bruge til indbagt laks med flødeost:
- 4 laksebøffer
- 1 skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 1 frisk rød chili olie til stegning
- 250 g frisk babyspinat
- 225 flødeost naturel
- salt og friskkværnet peber
- 25 g smør
- 1 pakke fillodej
- 1 æg til pensling
Sådan laver du indbagt laks med flødeost:
- Fjern skindet fra laksebøfferne. Pil skalotteløg og hvidløg, og skær dem i fine tern. Rens chilien, og snit den fint.
- Steg løg, hvidløg og chili i olie på en pande, indtil løgene er klare. Skyl og tør spinat, og lad den stege med et par minutter, til den akkurat falder sammen.
- Læg blandingen over i en sigte, og lad det meste af væden løbe fra. Hæld blandingen tilbage på den lune pande, og tilsæt flødeost. Bland godt sammen, og smag til med salt og peber.
- Tænd ovnen på 200°. Smelt smørret i en lille gryde. Fold et lag fillodej ud på bordet, og pensl det med smeltet smør.
- Læg et lag fillodej ovenpå. Læg et stykke laks i den ene ende sammen med en fjerdedel af spinatblandingen. Fold siderne af fillodejen ind over laksen, og rul den, så den kommer til at ligne en stor forårsrulle. Gentag proceduren med de andre 3 stykker laks, og læg rullerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl med sammenpisket æg, og bag rullerne i ovnen i 20-25 minutter. Servér straks.


Tid: 20 minutter Afkølingstid: 20 minutter Antal: 12-14 stk.
Det skal du bruge til nigri med laks:
200 g fersk laks af sashimikvalitet (spørg hos fiskehandleren)
Sushiris:
6 dl sushiris
7 dl vand
4 spsk. sukker
5 spsk....
Tid: 20 minutter Afkølingstid: 20 minutter Antal: 12-14 stk.
Det skal du bruge til nigri med laks:
- 200 g fersk laks af sashimikvalitet (spørg hos fiskehandleren)
Sushiris:
- 6 dl sushiris
- 7 dl vand
- 4 spsk. sukker
- 5 spsk. risvinseddike
- 1 tsk. salt
Pynt:
- 2-3 spsk. friskrevet peberrod karse
Sådan lave du nigri med laks:
- Sushiris: Skyl risene i koldt vand i 2-3 minutter. Hæld koldt vand og ris i en gryde, og bring det i kog. Kog risene i 10 minutter under låg.
- Fordel risene på en bageplade beklædt med bagepapir. Rør risvinseddike, sukker og salt sammen, og vend det forsigtigt i risene. Lad risene køle ned til stuetemperatur.
- Nigri: Skær laksen i tynde strimler på tværs af fibrene i kødet. Saml risene til ovale stykker i tommelfingerstørrelse, og læg en lakseskive på hver.
- Pynt med fintrevet peberrod og karse.


Tid: 10 min. Antal: 2-4 pers.
Det skal du bruge til wasabi-wraps:
2 modne avocadoer
2 spsk creme fraiche
1-2 spsk citronsaft
Salt
Wasabi, evt. på tube
2 hvedetortillas
150 g røget laks
Evt....
Tid: 10 min. Antal: 2-4 pers.
Det skal du bruge til wasabi-wraps:
- 2 modne avocadoer
- 2 spsk creme fraiche
- 1-2 spsk citronsaft
- Salt
- Wasabi, evt. på tube
- 2 hvedetortillas
- 150 g røget laks
- Evt. wasabinødder
Sådan laver du wasabi-wraps:
- Halver avocadoerne, fjern stenen og befri kødet med en ske. Mos avocadokødet i en skål med creme fraiche og citronsaft og smag til med lidt salt og wasabi efter ønske.
- Smør tortillaerne med avocadocreme og læg skiver af røget laks på.
- Drys evt. med lidt hakkede wasabinødder og rul sammen.
- Skær rullen i skiver og server som små hapser eller hele i madpakken


6 personer
Det skal du bruge til laksetatar med fenikelsalat:
450 g fersk laks
1 tsk....
6 personer
Det skal du bruge til laksetatar med fenikelsalat:
- 450 g fersk laks
- 1 tsk. sukker
- Salt og friskkværnet peber
- 1 lille rødløg
- Toppen af 1 fennikel
- ½ dl cremefraiche 38 %
- Lidt saft og skal af 1 usprøjtet citron
Fennikelsalat:
- 1 lille fennikel (uden top)
- Olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- 1 bakke ærteskud
Estragoncreme:
- 2 dl rapsolie
- 10 spsk. friskhakket estragon
- Salt og friskkværnet peber
Tilbehør:
- Ristet rugbrød
Sådan laver du laks med fenikelsalat:
- Frys laksen i mindst 4 døgn ved -18°, eller køb den fra frost hos fiskehandleren. Tø laksen op, og skær den i meget små tern – gerne mens den stadig er let frossen.
- Rør lakseternene sammen med sukker, salt og peber. Pil rødløget, og skær det i små tern. Hak fennikeltoppen groft, og bland løg og fennikeltop i laksen. Vend cremefraiche, lidt citronsaft og fintrevet citronskal i, og smag til med salt og peber.
- Anret tataren med en udstikkerform på 6 tallerkener.
- Fennikelsalat: Rens fenniklen, og skær den i meget tynde skiver på et mandolinjern. Marinér skiverne i olie, salt og peber. Vend ærteskud i, og anret fennikelsalaten oven på laksetataren.
- Estragonolie: Rør olie, estragon, salt og peber sammen, og dryp det over anretningerne.
- Servér straks med ristet rugbrød.


Det skal du bruge til blinis med laks og rødløg:
16 stk.
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
2 æg
½ dl mælk
Ca. 25 g smør til stegning
½ bundt purløg
Ca. 8 tsk....
Det skal du bruge til blinis med laks og rødløg:
16 stk.
- 100 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk salt
- 2 æg
- ½ dl mælk
- Ca. 25 g smør til stegning
- ½ bundt purløg
- Ca. 8 tsk. cremefraiche 38 %
- 1-2 skiver røget laks
- ½ rødløg
- Purløg til pynt
Sådan gør du:
- Bland mel, bagepulver og salt.
- Pisk æg og mælk i. Dejen skal være tyktflydende.
- Smelt lidt smør på en pande.
- Kom små dejklatter på panden med en spiseske. Form dem straks til små runde blinis. Steg dem i ca. 2 minutter på hver side ved middel varme, til de er gyldne.
- Skyl purløget, og klip det fint. Rør det i cremefraichen. Kom 1 tsk. på hver blini.
- Skær de røgede lakseskiver i mindre skiver, og anret dem på hver blini.
- Hak rødløget fint, og drys det over.
- Pynt evt. med purløgsstrå.
Festlige forretter med laks
Læs også: Pynt op til nytår