Mad

Hjemmelavet pasta: Sådan laver du hjemmelavet pasta

Mel, æg, salt og vand. Det er alt, hvad du skal bruge for at lave den lækreste hjemmelavede pasta. Her er en nem opskrift på den italienske specialitet.
af Mikkel Karstad og Eva Ravnbøl, / Foto: Anders Schønnemann 30.07.2022
Hjemmelavet pasta - en grundopskrift

Frisk pasta er godt. Hjemmelavet pasta må siges at være dobbelt så godt. Du har sikkert allerede alle ingredienserne i køkkenskabet, for det kræver blot mel, æg, salt, vand og selvfølgelig lidt tid at lave din helt egen spaghetti, tagliatelle eller tortellini. Det er faktisk overraskende nemt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Har du først lavet pastadejen, er der uendelige muligheder for, hvad du kan lave af italienske specialiteter. Prøv at forestille dig en klassisk bolognese med frisk spaghetti og basilikum på toppen eller måske en blød tortellini fyldt med kylling, ricotta og salvie, der leder tankerne hen på sydens smagfulde køkken.

Husk, at du skal væbne dig med tålmodighed, første gang du kaster dig ud i pasta-projektet. Måske lykkes det ikke første gang at få dejen tilstrækkelig tynd, men når du kan det, vil både du og dine gæster få glæde af dine hjemmelavede pastaretter fremover. Buon appetito!

Opskrift på hjemmelavet pasta

4 personerDet skal du bruge til hjemmelavet pasta:
  • 200 g durumhvedemel
  • 200 g fuldkorn tipo 00 - du kan også bruge fuldkornshvedemel
  • lidt salt
  • 3 æggeblommer
  • 2 hele æg
  • evt. lidt vand

Sådan laver du hjemmelavet pasta:

  1. Bland de 2 meltyper og salt i en bunke på bordet, og lav et hul i midten.
  2. Slå æggene ud, og hæld de 3 æggeblommer og 2 hele æg op i hullet, og bland det forsigtigt sammen, indtil du har en god fast og smidig dej.
  3. Tilsæt evt. en lille smule vand, hvis dejen føles for tør.
  4. Pak dejen ind i køkkenfilm, og læg den i køleskabet. Lad den ligge 30-60 minutter, til den samler sig, inden den rulles ud på pastamaskinen.
  5. Del dejen ud i mindre stykker, og rul først dejen ud i plader, til den har en passende tykkelse – hvor tyndt du ruller pastaen, er et spørgsmål om smag, så prøv dig frem.
  6. Derefter ruller du den igen igennem maskinen som skærer pastaen i den ønskede form, f.eks. spaghetti/tagliolini, tagliatelle eller pappardelle.
  7. Når du laver båndpasta, er det en god idé at drysse den med lidt mel og lægge den i små ‘reder’ på en bageplade eller bakke, indtil pastaen skal koges.

Hjemmelavet pasta uden pastamaskine

Hvis det skal være helt rigtigt, så skal pasta laves uden pastamaskine. Det gøres ved at ælte dejen og rulle den ud på et meldrysset bord. Dejen skal være meget smidig og tynd, for at det kan lade sig gøre. Det kræver masser af øvelse, og fordelen ved en pastamaskine viser sig hurtigt, når man første gang står og fumler med strimlerne. Hvis du vil dykke ned i de mange måder at lave pasta, findes der en sammenligning af tre metoder her.

Lav pasta uden pastamaskine.

Tips, når du selv laver pasta

  1. Sørg for at have udstyret i orden, når du kaster dig ud i hjemmelavet pasta. En skarp kniv er uundværlig.
  2. Lav en fordybning i melet, tilsæt æggene og saltet, og ælt dejen forsigtigt sammen med hænderne direkte på køkkenbordet.
  3. Tålmodighed gør mester. Det er lidt omstændeligt at lave sin egen pasta, men på ingen måde umuligt at blive god til. Mange giver op, før dejen er tilstrækkelig tynd, men sæt tid af, og giv dig selv lov til at prøve igen, hvis det ikke lykkes første gang.

Evas pastagrundlov

Nu skal vi lære det ordentligt. Pasta er en verden, der skal opdages på italiensk, og den har sine egne regler. Tv-værten Eva Ravnbøl, der er bosat i Rom på 20. år, introducerer sine yndlingsopskrifter og bedste råd i den lille pastaskole:

  1. Pasta er en forret, ikke en hovedret og aldrig tilbehør til en hovedret.
  2. Pasta og sovs eller tilbehør blandes altid sammen i det øjeblik, pastaen er færdigkogt. Man serverer aldrig pasta i én skål og tilbehør i en anden.
  3. Pasta spises kun med gaffel uanset facon. Aldrig med ske og/eller kniv. En enkelt undtagelse er, at der må bruges ske, hvis pastaen indgår i en suppe.
  4. De fleste pastasovse er baseret på to grundkombinationer: 1. Sofritto som er fi nthakkede løg, gulerødder og bladselleri. Her indgår ofte ost. 2. En blanding af hvidløg, tørrede chilipebere og olivenolie. Her indgår aldrig ost.
  5. Med ganske få egnsbestemte undtagelser, som kræver særlig dispensation, kombineres fiskepasta aldrig med ost.
  6. Der skal være bid i pastaen, dvs. den skal være 'al dente', og den må aldrig overkoges. Følg anvisningen på posen eller allerbedst: smag undervejs til den ønskede konsistens er opnået.
  7. Gem altid en smule af pastavandet, som kan bruges til at spæde op med, hvis det virker for tørt, når man blander pasta og sovs sammen.
  8. Det er uhørt at drysse salt på den færdige ret. Sørg derfor for at pastavandet og sovsen er saltet rigtigt.
  9. Man spiser ikke brød sammen med pasta, men man har lov til at tage et enkelt lille stykke og dyppe ned i den sidste rest af sovsen på tallerkenen, efter at pastaen er spist.
  10. Kog pasta i rigeligt, salt, spilkogende vand uden låg. Rør i gryden med en træske, når den har kogt i 1-2 minutter, så pastaen ikke sætter sig fast på bunden.