Eclair med kaffecreme

Antal: 
8 eclair
Det skal du bruge: 
Vandbakkelse
1,6 dl vand
70 g smør
Et nip salt
100 g hvedemel
2 æg
Flormelis til drys
Kaffecreme
40 g æggeblommer
60 g sukker
10 g hvedemel
15 g maizena
1 dl piskefløde
1,3 dl sødmælk
1 vaniljestang
40 g ristede kaffebønner
25 g sukker
Chokoladeglace
200 g hvid chokolade
5 spsk. piskefløde
1 tsk. instant kaffepulver
Pynt
Mokkabønner

Sådan laver du eclair med kaffecreme

Vandbakkelse:

  1. Tænd ovnen på 230º. Hæld vand, smør og salt i en gryde, og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, hæld hurtigt alt melet i, og rør det sammen med en træske.
  2. Stil gryden tilbage på varmen, og varm det op ved medium varme – rør konstant med træskeen. Rør i ca. 2 minutter, indtil dejen samler sig og ”trækker sig væk” fra grydens sider.
  3. Hæld dejen i en køkkenmaskine med piskeris, og rør ved lav hastighed i ca. 1 minut. Tilsæt herefter 1 æg, og fortsæt med at piske. Tilsæt det sidste æg ad flere omgange. Hold op med at piske, når der dannes bløde toppe, og dejen får et ”rent afbræk”, når du løfter piskeriset op af den.
  4. Hæld dejen i en sprøjtepose med stjernetyl, og sprøjt lige og ensartede eclairs med en længde på ca. 14 cm på en bageplade med bagepapir. Dyp en finger i vand, og tryk eclairens ender fint ind, hvis de er blevet for spidse.
  5. Sigt et lag flormelis over dine eclairs, og stil bagepladen i ovnen på 230º. Skru efter 5 minutter ned på 180º, og bag videre i 25-30 minutter, eller indtil eclairene er flot gyldne. Sluk herefter ovnen, og stil ovnlågen på klem i 15 minutter, inden bagepladen tages ud af ovnen – dette forhindrer dine eclairs i at falde sammen.
  6. Lad de færdigbagte eclairs køle helt af, inden du fylder creme i dem og dekorerer dem.

Kaffecreme:

  1. Pisk æggeblommer med sukker til en luftig æggesnaps. Sigt mel og maizena i under piskning, indtil massen er ensartet.
  2. Hæld fløde og mælk i en gryde, skrab kornene fra vaniljestangen, og kom dem i gryden sammen med den tomme vaniljestang. Tilsæt kaffebønnerne og det sidste sukker, og varm mælkeblandingen op til kogepunktet. Lad den simre i 10 minutter ved svag varme, og tag så gryden af varmen.
  3. Sigt vaniljestang og kaffebønner op af gryden, hæld ⅓ af den varme mælkeblanding i skålen med æggesnapsen, og rør imens. Tilsæt resten af mælken lidt ad gangen, når massen er ensartet – rør undervejs.
  4. Hæld hele blandingen tilbage i gryden, stil den på varmen, og varm langsomt op under omrøring, mens cremen tykner. Kog cremen igennem i 1-2 minutter ved svag varme.
  5. Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en skål. Dæk skålen til med køkkenfilm, og stil den i køleskabet. Lad cremen køle helt af.

Chokoladeglace:

  1. Hak den hvide chokolade, og kom den i en skål.
  2. Varm fløden op, og hæld den over chokoladen – rør imens. Fortsæt, til chokoladen er smeltet.
  3. Tilsæt kaffepulver, og rør rundt.

Samling af eclair:

  1. Prik 3 huller i bunden af de færdigbagte eclairs.
  2. Hæld kaffecremen i en sprøjtepose med en lille rund tyl, og sprøjt creme i eclairen i hvert hul.
  3. Dyp toppen af dine eclairs i chokoladeglacen, og pynt med mokkabønner.

Hvad er en eclair

Franske eclairs er, med deres elegante ydre, noget af det fineste, du kan sætte på kagebordet, og samtidigt noget af det lækreste du kan sætte tænderne i!

Ordet eclair betyder "lyn" på fransk, og hentyder til, at de fine vandbakkelser med fyld nemt kan spises med lynets hast - både på grund af deres praktiske størrelse og ikke mindst skønne smag. Vi serverer her opskriften på eclair med en lækker lemoncurd. I galleriet nederst i artiklen kan du finde opskriften på to andre eclair-varianter med saltkaramel og kaffecreme.