Bagte kastanjer med havsalt
Kastanjer kan bruges til meget mere end kastanjedyr. Får du fat i ægte kastanjer - hvilket ikke vil sige hestekastanjer - kan du både lave suppe, smør og kage ud af den brune frugt.
Eller du kan følge den her opskrift på bagte kastanjer med havsalt, som er et sikkert hit i de kolde måneder.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Kastanjer du kan spise
Det findes otte forskellige typer kastanjer, der stammer fra kastanjeslægten, også kaldet Castanea.
Der vokser mange kastanjetræer i Sydeuropa, men de findes også i Japan og Kina. Selve frugten, som er en nød, vokser tre og tre og er omgivet af et grønt hylster med pigge. Under den tynde, brune skal ligger der et helt hvidt og blødt frugtkød. I Frankrig er der sæson for kastanjer om vinteren.
Prøv denne græskarsuppe med kastanjer!
Den spiselige kastanje, kaldet ægte kastanje, er ikke i nær slægt med hestekastanjen, som derimod er giftig og ikke skal bruges til madlavning. Hestekastanjetræer er udbredt i Danmark, mens den ægte kastanje er mere usædvanlig. Klimaet herhjemme er normalt for koldt til at dyrke spiselige kastanjer.
Nøddeagtig smag
Kastanjen skal ikke spises rå, men kan tilberedes på flere forskellige måder. Du kan koge, stege, bage eller riste dem. De får en nøddeagtig og sød smag, når de koges, og i endnu højere grad når de ristes. Konsistensen er melet og lidt som kogte kartofler.
Mmm... Efterårssalat med kastanjer og blommer
Du fjerner nemmest skallen ved først at skære et kryds i kastanjerne, før du bager eller koger dem. Skallen er derefter lettest at fjerne, når kastanjerne er varme – brug et viskestykke til at holde med. Se opskrift s. 43.
Bagte kastanjer med havsalt
- Kastanjer
- Havsalt
Sådan laver du bagte kastanjer med havsalt
- Sæt ovnen på 210°.
- Skær et kryds i kastanjerne på den flade side.
- Læg dem på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen i 25-30 minutter.
- Skræl dem, mens de er varme.
- Drys godt med havsalt over.
Tip! Servér de bagte kastanjer straks, eller brug dem som udgangspunkt for suppe, til kager og andre desserter.