Finskbrød

Antal: 
40-50 store finskbrød
Det skal du bruge: 
½ tsk. hjortetaksalt
500 g hvedemel
175 g sukker
2 æggeblommer (eller 1 bæger pasteuriserede)
325 g smør
Desuden:
1½ æggehvide (eller 1 bæger pasteuriserede)
100 g mandler (lidt flere, hvis du smutter dem)
2 dl perlesukker

Sådan laver du klassisk finskbrød

  1. Sigt hjortetaksalt i melet, og bland med de øvrige ingredienser.
  2. Ælt til en ensartet dej, pak den ind i film, og lad den hvile på køl i 30-60 minutter.
  3. Rul dejen ud til en firkant, der er ca. 1,2 cm tyk.
  4. Smut evt. mandlerne, og hak dem.
  5. Pensl dejen med æggehvide, og drys med først mandler og dernæst perlesukker.
  6. Skær dejen i baner, der er ca. 4 cm brede, og skær derefter banerne i stykker på 2½ cm.
  7. Anbring finskbrødene på bageplader med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200° i 8-10 minutter.
  8. Hold øje med dem, for ovne er forskellige.
  9. Lad dem køle helt af på en rist, før du lægger dem i kagedåser.

Er finskbrød fra finland?

Det er svært helt præcist at sige, hvor finskbrød stammer fra. Kagerne i sig selv er simple og kan være opfundet flere steder uafhængigt af hinanden, og selvom navnet påstår noget andet, så er finskbrød på den her måde nok nærmere dansk eller svensk — og kendt fra omkring 1900-tallet. I Sverige kaldes de ’finska pinnar’.