Ægte øllebrød med vaniljecreme

Det skal du bruge: 
ØLLEBRØD:
250 g rugbrød
7½ dl vand
2 dl hvidtøl
1 dl rørsukker
VANILJECREME:
1 vaniljestang
200 g frisk flødeost
3 spsk. flormelis
1 dl piskefløde
PYNT:
2 spsk. tørret lavendel
2 spsk. frysetørrede kirsebær (hindbær eller jordbær er også fint)

Har du rugbrød liggende, og måske en hvidtøl du ikke fik drukket til jul? Så find begge ting frem, og lav denne nemme og lækre øllebrød, der smager som en drøm og er perfekt til weekend-morgenmaden.

Den søde vaniljecreme giver øllebrøden en helt dessert-agtig smag - og dessert fra morgenstunden er jo bestemt ikke at klage over! Opskriften er nem, men tager to dage at forberede.

Øllebrød med vaniljecreme

6 personer

DAG 1:

  1. Skær brødet i små terninger.
  2. Kom brødterningerne en gryde med vand og lad dem stå i blød natten over.

DAG 2:

  1. Bring vandet i kog under låg ved svag varme, og pisk godt undervejs, så det bliver en ensartet masse.
  2. Tilsæt øl og sukker, og kog grøden i yderligere 15 minutter.
  3. Lad grøden afkøle let.
  4. Fordel grøden i 6 små skåle eller glas.

VANILJECREME:

  1. Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud.
  2. Pisk flødeosten med vaniljekorn og flormelis.
  3. Pisk fløden til skum, og vend den i flødeosten.
  4. Servér øllebrøden med en stor skefuld vaniljecreme, og drys med tørret lavendel og frysetørrede kirsebær.

TIP: Gem den tomme vaniljestang i en krukke med sukker, så du har hjemmelavet vaniljesukker.