Aftensmad

Kalvesteg stegt som vildt

Kalvesteg stegt som vildt serveret med selleri-kartoffel-kager og karamelliserede pærer og løg.
af Mette Jantzen 27.02.2013 Foto: Jes Buusmann. Styling: Pia Buusmann. Regi: Grønlykke og privat
6 personer

Kalvesteg stegt som vildt

  • 300 g grøntsager, fx gulerødder, porrer og løg
  • 1 kalvetykkam uden ben, ca. 1½ kg
  • Salt og peber
  • Ca. 8 skiver bacon
  • 1 spsk. smør
  • Ca. ½ l vand
  • 5 kviste timian
  • 5 enebær

Vildtsauce

  • 3½ dl stegesky
  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. mel
  • Ca. 2 dl fløde
  • 3 spsk. ribsgelé
  • Salt og peber
  • 1 tsk. balsamicoeddike
  • Evt. kulør

Kartoffel-selleri-kager

  • 1 kg kartofler
  • ½ kg knoldselleri
  • Ca. 100 g emmentaler
  • Salt og peber

Karamellisererde pærer og løg

  • 4 faste pærer
  • 4-6 løg
  • ½ dl æblejuice
  • 3 spsk. Hyldeblomsteddike eller evt. hvidvinseddike
  • ½ dl sukker
  • 8 tsk. Tyttebærsyltetøj
  • Frisk timian som pynt

Lav en rigtig klassiker for vennerne eller familien - kalvesteg stegt som vildt. Server den med kartoffel-selleri-kager, som hurtigt kan blive én af dine yndlinge.

Denne opskrift er en kalvesteg stegt som vildt i en stegegryde, men som et alternativ kan du i en klassisk "Römertopf" stegeso lave saftig, let og sund mad uden fedt og med færre kalorier.

Kalvesteg stegt som vildt - sådan laver du stegen og saucen

Rengør grøntsagerne, og skær dem i grove stykker. Krydr stegen med salt og peber. Læg baconskiverne over stegen, og snør stegen sammen med bomuldssnor. Brun stegen på alle sider i smør i en stegegryde, og tilsæt derefter grøntsager, vand, timian og enebær. Lad stegen simre i cirka 1 time. Vend stegen undervejs. Brug eventuelt stegetermometer. Stegen er rosa ved 62° og svagt rosa ved 68°.

Vildtsauce

Si væsken fra stegen. Smelt smørret i en gryde. Tilsæt melet under konstant piskning til en ensartet masse. Tilsæt stegeskyen lidt efter lidt under omrøring. Tilsæt derefter fl øde, ribsgelé og eventuelt kulør. Smag sovsen til med balsamico, salt og peber.

Kalvesteg stegt som vildt - sådan laver du tilbehøret

Kartoffel-sellerikager

Skræl kartofler og knoldselleri, og skær dem i meget tynde skiver. Brug et mandolinjern eller lignende. Riv osten fint. Læg kartoffel- og selleriskiver lagvis i et eller flere smurte, ildfaste fade - beklæd eventuelt kanterne med bagepapir. Drys ost, salt og peber mellem nogle af lagene. Afslut med lidt ost. Kom fadet i ovnen ved 200° i cirka 45 minutter.

Karamellisererde pærer og løg

Skræl pærerne, halver dem, og fjern kernehusene. Skræl løgene, og skær dem i kvarter. Læg pærer og løg i et ovnfast fad. Bland æblejuice, eddike og sukker. Rør i det, til sukkeret er opløst, og hæld det over pærer og løg. Kom fadet i ovnen og bag ved 200° i cirka 45 minutter. Giv eventuelt pærer og løg lidt grill inden servering, hvis de ikke er gyldne. Kom 1 tsk tyttebærsyltetøj i hver pære. Pynt med frisk timian.

Din kalvesteg stegt som vildt er nu klar til at blive serveret!