6 tips til at vaske tøj på en bæredygtig måde
Tips & tricks

7 tips til miljøvenlig tøjvask

af Thea Lind Thomsen og Redaktionen 14.10.2021
Foto: Bjørn Jakobsen.
Hvor mange grader skal du vaske på? Hvor meget vaskemiddel skal du bruge? Og hvordan kan du bruge eddike i din tøjvask? Vi har samlet de bedste tips til miljøvenlig tøjvask.

Vi kan ikke rigtigt undvære vores vaskemaskiner, for én eller anden måde skal tøjet jo blive rent på. Men tøjvask er desværre en af de større klimasyndere, fordi din vaskemaskine både bruger vand og el, når den på mirakuløs vis fjerner pletter og snavs fra dit tøj. Du kan dog selv gøre noget for, at det foregår på en mere bæredygtig måde, når du vasker dit tøj. Vi har samlet de bedste tips til miljøvenlig tøjvask.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Skru ned for graderne

De temperaturer, der står på vaskemærkerne i dit tøj, er kun vejledende og beskriver den maksimale temperatur, tøjet kan tåle.

De nye vaskemidler og vaskemaskiner er fremstillet på en måde, så størstedelen af dit tøj uden problemer bliver rent, når du vasker det på 30 grader - og på den måde slider tøjvasken ikke så meget på dit tøj, som dermed holder længere.

2. Brug parfumefrit og miljøvenligt vaskemiddel

Gå altid efter Svanemærket eller EU-blomsten, når du vælger vaskemiddel. Mærkerne sikrer, at der ikke er unødvendige kemikalier i vaskemidlet. Prøv også de bionedbrydelige vaskebær, som du kan genbruge i op til fem vaske.

Du kan desuden sagtens springe skyllemiddelet over - det er både skånsomt for miljøet og din krop at undgå det. Brug i stedet eddike, som har mange af de samme egenskaber som skyllemiddel. Du kan også bruge eddike til at fjerne pletter eller svedlugt fra dit tøj. Se her, hvordan gør.

3. Pas på med at bruge for meget sæbe eller vaskemiddel

For meget sæbe har både negativ indflydelse på miljøet og på dit tøj. Se på emballagen, hvor meget du skal bruge - og vær ikke bange for at bruge lidt mindre end den anbefalede mængde.

Hvor meget vaskemiddel eller sæbe du skal bruge afhænger samtidigt af, hvor i landet du bor, for jo hårdere vandet er, jo mere vaskemiddel skal du bruge.

4. Fyld maskinen op hver gang

Ved altid at fylde maskinen sparer du både vand, el og miljøet for unødvendige ressourcer. Vaskemaskiner er dog forskellige, så sæt dig ind i, hvor meget din maskine kan tåle. Ellers kan du risikere, at tøjet ikke bliver rent - og så er den sparede energi ikke til megen nytte.

5. Afskaf tørretumbleren

... og tør tøjet i det fri eller i en kælder, hvis du har mulighed for det. Alternativt kan du anskaffe dig nogle tørrebolde, som kan være med til at forkorte tørretiden i tørretumbleren med op til 30 minutter.

6. Køb vaskemaskinen brugt

Skal du have ny vaskemaskine, kan du tage hånd om miljøet ved at købe den brugt. Der findes flere forhandlere, der tager imod brugte maskiner og sætter dem i stand, så de er så gode som nye. Se blandt andet degroennehvidevarer.dk.

7. Undgå mikroplast

De pastelfarvede engangsklude gør deres job til ug, men de er desværre fyldt med mikroskopiske plaststykker, der er for små til at blive snuppet i filtrene i rensningsanlægget og derfor havner i verdenshavene og vores fødevarer. I stedet kan du anskaffe dig klude uden mikroplast, eller du kan kreere dine egne, hvis du er ferm med garn og en hækle- eller strikkepind.