uge 24
Havekalenderen

Havekalender | Uge 24

Af 0 13.06.2024
07.06.2021 - af: Redaktionen. Foto: Judith Betak, Henrik Bjerg.
Der er sommerfornemmelser i haven lige for tiden. I denne uge skal der formeres, studses og gødes. Læs med, og bliv inspireret til ugen i haven.

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’. - H. C. Andersen

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 24

Tjekklisten:

  • Formér potteplanter.
  • Klip purløg ned.
  • Studs riddersporerne.
  • Giv citrusfrugterne gødning.
  • Ryk vildskud af roserne.

Formér potteplanterne

Tag stiklinger af de potteplanter, du har lyst til at lave flere af, nu. Planterne har dannet nye skud og blade, som nu er så modne, at de kan klippes af planten og danne nye rødder. Brug fugtig så- og priklejord til de små stiklinger, og dæk dem over med en plastikpose med lufthuller. Stil dem et lyst sted uden direkte sol. Luft ud hos dem af og til, og tag plastikken af, så snart der er dannet rødder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Klip purløg ned

Purløgenes blomster er kønne, men de kommer på bekostning af de lækre blade. Klip halvdelen af dine planter helt ned, og lad den anden halvdel blomstre. De studsede planter vil skyde påny nedefra, så der kommer en frisk forsyning purløg. Blomsterne er i øvrigt også spiselige, populære hos insekterne og desuden flotte i buketter.

Studs riddersporerne

Klip blomsterstandene af riddersporen, så snart de er afblomstret. Så kan den nå endnu en blomstring i løbet af sommeren.

Nu skal du gøde dine citrusplanter.

Giv citrusfrugterne gødning

Citron og andre citrusplanter stiller lidt andre krav til jord og gødning end almindelige potteplanter, og kan derfor være lidt af en udfordring at dyrke. Bliver bladene lyse med mørkere årer er det et tegn på, at planten mangler gødning. Brug en decideret citrusgødning, som du blander i vandingsvandet, og gød planten hele sommeren igennem. Sørg for at potte om i en jord, som er beregnet til citrusplanter, hvis planten står i almindelig pottejord.

Vildskud rykkes af

Ryk vildskud på roser, troldhassel og andre planter af ved roden for at undgå, at de skyder igen. Skrab jorden væk omkring skuddene, og ryk hvert skud af med hånden. Klipper du dem af, vil de blot skyde igen.