Havekalenderen

Havekalender | Uge 30

Af 0 23.06.2021
23.06.2021 - af: Redaktionen. Foto: Dianna Nilsson og Jytte Boch Andersen
Havesæsonen er på sit højeste – noget høstes, noget sås og noget skal faktisk gøres for sidste gang. Find inspiration til denne uges gøremål i haven lige her.

Tiden og klokken har begravet dagen, den sorte sky bærer solen bort. Vil solsikker dreje sig efter os, vil klematis strække sig, bøje sig mod os; slyngetråde og kviste gribe og fange? - T. S. Eliot, fra Burnt Norton

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 30

Tjeklisten:

  • Høst hvidløg nu
  • Gød roserne for sidste gang
  • Luft ud i drivhuset
  • Rib de sure bær
  • Så de toårige

Høst hvidløg nu

Hvidløg, der blev sat sidste efterår, er ved at være klar til høst. Når toppen bliver gul, graver du hvidløgene op og lader dem tørre i solen. Brug eventuelt de tørre toppe til at flette hvidløgene sammen i en ranke og hæng dem op et tørt og luftigt sted.

Gød roserne for sidste gang

Det er sidste udkald til at give roserne gødning. Fra august skal roserne ikke gødes mere, da de ellers vil danne nye skud, som ikke kan nå at afmodne ordentligt inden vinteren. Det vil gøre rosen mere sårbar over for frostskader, da de bløde, grønne skud ikke er så hårdføre over for frost som afmodnede skud.

Luft ud i drivhuset

Luft grundigt ud i drivhuset hver dag for at forebygge svampeangreb på planterne. Risikoen stiger i denne tid, fordi det begynder at blive fugtigere om natten nu. Tynd eventuelt lidt ud i bladmassen, så luften bedre kan cirkulere.

Rib de sure bær

De første ribs-sorter er ved at være modne nu, og stikkelsbærrene er modne og søde. Stikkelsbær høstes ofte, mens de er grønne, for at indholdet af det stivende pektin er så højt som muligt, men de modne, søde bær, du kan høste nu, er gode i kager, desserter eller som de er.

Så de toårige

Det er et godt tidspunkt at så toårige blomster som studenternellike, kongelys, fingerbøl, natlys og stokrose. Så frøene i potter eller bakker, som placeres i let skygge, så de ikke så let tørrer ud. Brug en fin spreder når du vander, så frøene ikke sejler rundt. Plant dem ud på deres endelige voksested til efteråret, så vil de blomstre næste sommer. Andre frø, som spirer godt i sommervarmen, er akeleje, ridderspore, lupin og valmue.