Havekalenderen

Havekalender | Uge 39

Af 0 20.09.2021
20.09.2021 - af: Redaktionen. Foto: Anne-Marie Øby
Tjeklisten i denne uges havekalender er en proppet en. Find inspiration til gøremål i efterårshaven lige her.

Der er nok at gøre i efterårshaven – det er blevet plantetid, og i køkkenhaven skal nogle afgrøder sås, andre skal reddes før vinteren.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 39

Tjeklisten:

  • Plant blomstrende buske
  • Gør asparges vinterklar
  • Få kartoflerne i sikkerhed
  • Så blomkål
  • Invitér krydderurterne ind i varmen
  • På med vinterdækket

Plant blomstrende buske

Blomstrende buske som syren, sommerfuglebusk og pibeved kan plantes nu. De holder af en god, veldrænet jord og blomstrer bedst i fuld sol. Sæt planterne i samme dybde, som da du købte dem.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gør asparges vinterklar

Skær de visne aspargestoppe af ved jorden for at gardere dig imod smitsom aspargesrust. Læg dem ikke i komposten, men smid dem på forbrændingen. Giv aspargesbedet et vinterdække af kompost eller, endnu bedre, tang eller ålegræs samlet på stranden.

Få kartoflerne i sikkerhed

Grav de sidste kartofler op på en solskinsdag. Lad dem tørre mest muligt, og når jorden på dem er helt tør, lægges de i flade trækasser, papkasser eller kraftige papirposer. Brug ikke poser eller kasser af plastik, de er for tætte, og kartoflerne vil rådne. Opbevar kartoflerne på et mørkt sted ved en temperatur på 5 til 10˚.

Så blomkål

Blomkål er en krævende afgrøde, da den ikke tåler meget kulde i starten og har et forholdsvis lille rodnet, så den stiller højere krav til vand- og næringstilførsel end anden kål. Så den nu i en mistbænk eller et drivhus. Småplanterne potter du om, så snart de første blade er udviklede, og lader dem overvintre i et frostfrit drivhus. I april kan du udplante kålplanterne med en afstand på 50-60 cm i en god, næringsrig, gerne lerholdig jord. Tilfør gødning ofte samt rigeligt med vand. Afhængigt af vejret kan du høste disse blomkål fra juni.

Invitér krydderurterne ind i varmen

Grav din basilikum, rosmarin, estragon og de andre kuldskære krydderurter op før frosten kommer, og plant dem i potter, som du sætter lyst og ikke for varmt inden døre, fx i køkkenvinduet. Til næste forår kan du klippe dem ned og plante dem ud igen, når nattefrosten er ovre.

På med vinterdækket

Et vinterdække beskytter jorden mod udtørring og udvaskning, samtidig med at det giver regnormene noget at leve af og at arbejde med, så jorden i løbet af vinteren bliver løs, fin og let at gå til. Så brug en lun dag på at dække bedene til.

Lug først alt ukrudt væk og spred derefter et 5 cm tykt lag af kompost, snittet halm, blade eller afklippet græs ud på jorden.