Rosa fjerblomst
Blomster & Planter

Alt du skal vide om fjerblomst

af Redaktionen 24.02.2021
Foto: Shutterstock.com.
De smukke vifteformede blomster er fortryllende at se på. Fjerblomsten er en hårdfør plante, der er nem at have med at gøre. Den blomstrer helt fra april til nattefrosten træder ind om efteråret.

Fjerblomst har de smukkeste skud

Fjerblomster findes i 3 farver; hvid, blå og rosa. Dens fyldige blanding af blomsterskud og lange ranker giver en dejlig ro. Blomsterne er vifteformede og sidder i toppen af skuddene. Afhængigt af hvor godt du passer på den, kan skuddene blive 25-40 cm lange. Du kan læse mere om, hvordan blomsten skal passes længere nede i artiklen.

Blå fjerblomst

Den smukke fjerblomst helt tæt på, hvor man kan se den fine hvid/gule midte.

Hvor kan fjerblomst plantes?

Scaevola aemula, fjerblomst, kan bruges på flere forskellige måder. Har du en have, kan den udplantes som bunddække sammen med andre smukke blomster. Dog trives blomsten også i krukker og ampler. Ampler kan du hænge rundt omkring på terrassen og det samme med krukker, så blomsten får lov at pynte. Hvis du ikke har en have, kan fjerblomsten også sagtens plantes i en altankasse. Fjerblomsten er altså en rimelig hårdfør plante, der kan leve de fleste steder.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Plantning af fjerblomst

I april kan du begynde at plante fjerblomsten ud. Sådan planter du fjerblomst i krukker, ampler og altankasser:

  1. Bunden af krukken dækkes til med leca eller småsten. Det sikrer, at der er et godt dræn, og dermed undgår du, at rødderne rådner, hvis de får for meget vand.
  2. Krukken fyldes næsten op til kanten med færdigblandet pottemuld.
  3. Pottemulden trykkes let sammen — det er især vigtigt langs kanterne.
  4. Krukken efterfyldes med pottemuld til 5 cm under krukkens kant.
  5. Lav huller til fjerblomsten i krukken. Der skal være god plads, så planten ikke bliver mast ned i jorden. Plant derefter blomsten.
  6. Pottemulden presses ned omkring blomsten.
  7. Når du er færdig, skal krukken vandes godt igennem. Det er vigtigt at huske, at holde planten let fugtet over hele sommeren.

TIP: Når du udplanter fjerblomst, hvad end det er i krukke eller som bunddække, er det vigtigt, at jorden omkring og jorden på blomsten er ensartet fugtig.

Pasning og pleje af fjerblomst

Sol og vand er essentielt for de fleste blomster. Fjerblomst trives bedst i fuld sol eller halvskygge. Derudover skal den have vand og eventuelt gødning hele sommeren. I varme perioder vil det betyde, at den skal vandes hver dag.

Kan fjerblomst overvintre?

Fjerblomst er egentlig en staude, men herhjemme er det for koldt til at den kan overvintre. Derfor dyrker vi den kun som 1-årig. Når nattefrosten indtræder i efteråret takker fjerblomsten af.