Blomster & Planter

Inspiration: Roser fra England

Tekst og 15.09.2014
foto: Kenn Römer-Bruhn
Det er altid skønt at lade sig inspirere af andre havekulturer, og jeg er især fascineret af den engelske cottage garden. Her spædes bedene op med roser i massevis, som dufter skønt hele sommeren.
Jeg var i England for kun en uge siden, og der var jeg forbi flere af de skønneste haver for at lave research til et af mine mange projekter. Og her blev jeg i den grad inspireret af de mange herligt duftende roser. Englænderne er rigtig gode til at blande roser ind i bedene, når de anlægger deres cottage garden. Læs også: Besøg Chelsea Flower Show Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg måtte gøre dem kunsten efter, for roser er virkelig skønne at dyrke i haven. Og roser er som skabt til min blomsterhave. Jeg har selvfølgelig allerede roser i haven, men jeg blev virkelig inspireret af cottage garden-stilen. Nu må vi se, hvordan det kommer til at se ud i min have. Jeg vil altså gerne dyrke den engelske havestil i min have, så jeg var på udkig efter nogle af de roser, jeg havde set i England her i sensommeren. Jeg fik fat i dem, du ser nedenfor.
  • Rosa ‘Jacques Carter’, som bliver 1–1½ meter høj
  • Rosa ‘Jasmina Kletter Maxe’, som er en klatrerose, der bliver 2–3 meter høj
  • Rosa ‘William Shakespeare 2000’, som bliver 1 meter høj
Overvejer du selv at anlægge en cottage garden med masser af skønne og duftende roser, er der noget, du bør have i tankerne, når du skal forbi planteskolen. Du bør altid vælge tre planter ad gangen, når du skal plante roser ud i haven. Det gælder også stauder i almindelighed. Du kan også sagtens vælge fem eller syv, men aldrig to, fire eller seks, da det skaber uro for øjet. Læs også: Økologisk gartneri med hjerte og sjæl Der er efterhånden raftehegn om det meste af haven i Blomsterhaven. Op ad raftehegnet har jeg valgt at plante klatrerosen Rosa ‘Jasmina Kletter Maxe’ sammen med Clematis ‘Warszawska Nike’ i mørklilla nuancer. Det kommer til at spille rigtig godt sammen. I forgrunden har jeg plantet tre Violfrøstjerner, Thalictrum delavayi ‘Hewitt’s Double’, der med sine lette små sarte blomster vil give dette spot et helt særligt præg i høj- og sensommeren. Endnu en klatrerose pryder Blomsterhavens yderste hjørne, hvor den står sammen med Blåskæg og en Sommerfuglebusk i sart lilla nuancer.
Læs også: Krydret blommechutney

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.